Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home Blog Artikels KAPITALISTEN? GEBUISD! ABSOLUUT RENDEMENT ? ABSOLUTE WINST

Saturday16 February 2019

Wednesday, 29 April 2009 08:17

KAPITALISTEN? GEBUISD! ABSOLUUT RENDEMENT ? ABSOLUTE WINST

Written by  Astuanax

‘Absolute return’ moet zowat de walgelijkste marketingterm zijn in de bloeiende – of beter ‘woekerende’ – fondsenindustrie. In de nasleep van de beurscontractie in 2002 zochten beleggers en durfkapitalisten fondsen die hen een positief rendement konden bezorgen, ‘ongeacht de beursrevolutie’; een vrijgeleide voor klassenkapitalisme: het volk laten plooien en breken voor de grillen van de grootkapitalisten maar voor hen zelf een gouden vangnet creëren. Het grootkapitalisme wordt voorspelbaar in haar decadente methodes. Hun doelstelling is duidelijk: beter presteren dan cash. De gevolgen al even voorspelbaar als drastisch: hoogmoed komt voor de val. Anno 2009 vallen de resultaten dik tegen. De twintig absolutereturnfondsen in de Benelux die al minstens 5 jaar actief zijn, incasseerden sinds hun bestaan enkel verlies (bron: vwd Group). Waarom?


Ten eerste hebben de absolute-returnfondsen zich zwaar verbrand aan de herverpakte rommelkredieten, de collaterized debt obligations (CDO’s), die de basis vormden voor het ineenstorten van de hele kredietmarkt. De fondsen voerden een actief aan bestaande uit voornamelijk CDO’s, maar werden getroffen door de plotse drooglegging van deze markt als gevolg van de crisis. Afhankelijk van het percentage CDO’s op de actiefzijde van de afzonderlijke fondsen betekende dit een gemiddeld kapitaal- en waardeverlies van 34%. Risicoloos beleggen, de natte droom van elke grootkapitalist, blijkt de zoveelste neoliberale leugen te zijn. Ironisch genoeg zijn het net de vigilante kapitalisten en financiële cowboys die er met open armen ingelopen zijn.

Ten tweede speelde de ‘market timing’ – een zoveelste neoliberale lege mantra – een cruciale rol. Deze fondsen waren voor hun positief rendement uitsluitend afhankelijk van deze ‘market timing’. Zij bouwden aandelenposities op wanneer de beurzen stegen en dekten zich steeds meer in wanneer de beurzen zakten. “Anticyclisch investeren” heet zoiets in het kapitalistisch jargon. Teugelloze hoogmoed in de volksmond. Die strategie is enkel houdbaar in een stabiele markt die schokbestendig is en niet wordt bepaald door een onoverzichtelijke chaos aan economische parameters. In een markt die dus allesbehalve de onze is. In een hyperkinetisch turbulente markt als de onze zijn beursimplosies en –explosies schering en inslag. Bij een implosie zou zo’n durfkapitalist zich tijdig moeten indekken, maar deze indekking kan al even snel leiden tot verlies wanneer de beurzen terug fors opveren. De puberale rebellie van de anticyclische investeerders is dus uitgedraaid op een farçe. Incompetentie en hoogmoed. En per dag verliezen honderden mensen hun baan.

Tot slot moeten we even stilstaan bij het neoliberale fenomeen van de ‘pseudo-cash’. De absolute-returnfondsen hebben in het kader van ‘kapitaalbehoud’ het gros van hun middelen geïnvesteerd in pseudo-cash; vastrentende effecten die jarenlang “cash plus een marge” voortbrachten, maar eveneens door de crisis op enkele dagen tijd volledig opbrandden. De heilige graal van de beleggers, laag risico en mooi rendement, hen zo beloofd door de Greenspans en Trichets van deze wereld, bestaat dus niet. Hoe hoger de absolute return waar een fonds naar streeft, hoe hoger het risico en hoe hoger de kans op absoluut verlies. Hier buizen de liberalen zwaar op hun eigen filosofie. Popper’s “moral duty of optimism” blijkt de grootste leugen uit de monetaire geschiedenis.

Het nieuw-solidarisme beroept zich op “de verenigde productieven” en roept werkgevers, werknemers én investeerders op om front te vormen tegen het financieel parasitisme van de ontwortelde neoliberale kaste. De verenigde productieven, die de gehele reële economie uitmaken, zijn tot slaaf gemaakt van dit achterhaalde beleid van de renteslavernij en de schuldeneconomie. Slechts het nieuw-solidarisme, de frontvorming van de productieve economie tegen de speculatieve, is het enige antwoord op de huidige crisis en haar neoliberale protagonisten!


Astuanax

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter