Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home Blog Artikels Dagloonkapitalisme

Thursday21 February 2019

Monday, 27 October 2008 18:21

Dagloonkapitalisme

Written by 

Zoals met vroegere economische crisissen zijn ook nu weer dagloners de eerste slachtoffers van de economische recessie. Ten tijde van Daens moesten die dagloonarbeiders nog aan de poorten van de bedrijven gaan bedelen voor een job en was het de voorman die de arbeiders die hij die dag nodig had eruit pikte. Als je die voorman een centje toestopte of beloofde om iets van je loon aan hem af te staan, dan waren je kansen op werk hoger. Allemaal verleden tijd denken velen, maar niks is minder waar. Net zoals 100 jaar geleden is dat systeem al enkele jaren weer helemaal terug ingeburgerd. Alleen noemt men het nu interimarbeid en is de interimwerknemer gepromoveerd tot 'flexwerker' (flexibele werknemer). De flexwerker moet nu niet meer aan de bedrijfspoort gaan staan om een job toegeschoven te krijgen van een voorman. Neen, je kunt je nu inschrijven in trendy lokaaltjes die in elke stad de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond zijn geschoten en men interimkantoren noemt. Elke jonge werknemer kent ze wel. Ook moet je nu geen fooi meer geven aan de voorman. Neen, nu pikken die interimkantoren gewoon een stuk van je loon in en dat noemen ze dan commissie. Simpel, iedereen tevreden toch? Alleen zijn die flexwerkers losse werkkrachten die geen band of verbintenis hebben met de bedrijven waar zij op dagbasis zijn tewerkgesteld. Ze zijn gewoon hulpjes voor één dag, zonder rechten en vooral zonder bescherming of werkzekerheid.

 

De bedrijven zijn steeds meer losgeraakt van hun binding met de menselijke medewerkers en zien arbeidskrachten alleen nog als een productiefactor zoals ze ook machines en voertuigen bekijken. De liberalisering en globalisering hebben elke territoriale binding met de arbeidersstand kapotgemaakt. Men voert zelfs mensen in van over de hele wereld om de loonkost te drukken en om een overschot aan productiekrachten achter de hand te houden als afpersingsmiddel tegen de eigen territoriale werknemersgroep. Vanuit deze optiek is het dan ook normaal dat men die overschotten aan arbeidskrachten voor de vrije markt ter beschikking gaat stellen zonder op lange termijn een band met hen te cultiveren. Integendeel, de flexwerkers worden ingezet als drukking tegen de vaste werknemers om zo duidelijk te maken dat ze op elk ogenblik vervangen kunnen worden door losse individuen als het de werkgever zint. Langs de andere kant zijn de flexwerkers de grootste pineut van de zaak, want als er zoals vandaag een recessie aanbreekt, zijn zij de eersten om met lege handen op straat te staan en er alle dagen naar het megacoole interimbureau te kijken of de vervanger van de oude voorman geen jobke voor één dag achter de hand heeft.

Na enkele weken van crisis op de casinovloeren van de beurs zijn de interimarbeiders de eerste en ook de zwaarst getroffen groep van werknemers. Er zijn nu al 6.000 dagjobs verloren of 12% van het totale volume aan interimtewerkstelling (De Standaard, 27/10/08). General Motors heeft 3.000 van deze tijdelijke werknemers aan de deur gezet en Daf en Scandia gaan zelfs alle dagloners buitengooien. Er zal niemand in de bedrijven deze mensen gaan steunen, want deze hebben toch geen binding met hen of het bedrijf. Geen binding, dus geen steun. Dat was natuurlijk maar een deel van de strategie achter het fenomeen dagloonarbeider. De heer Timmerman van het VBO (Verbond van Belgische Ondernemers) zegt dat hij tegen de 'graaicultuur van CEO's' en nog veel meer tegen de afgunstmaatschappij gekant is.

Graaien in het potentieel aan menselijke dagloners en daar winsten uit putten die alleen maar dienen om een kleine volksvreemde groep van superverdieners te voeden noemen wij van het N-SA niet alleen een graai- en afgunstcultuur. Wij noemen het een cultuur van verderf en van uitbuiting van het eigen volk. Er is maar één oplossing om tegen de beursspeculanten en tegen de bedrijven die speculeren met de levens van onze volksmensen op te treden: de nationale revolutie en het vervangen van de Belgische kaste door een volksgemeenschap.

Op naar een volksstaat!

Eddy Hermy
Hoofdcoördinator N-SA

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter