Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home Blog Artikels Pleidooien voor economische groei zijn misdadig!

Saturday23 February 2019

Wednesday, 22 October 2008 19:59

Pleidooien voor economische groei zijn misdadig!

Written by 
 

Het volledig financieel-economisch systeem is gericht op het maximaliseren van economische groei. Het is zowat de religie van alle regeringen en volgelingen der kapitalistische logica. Het najagen van deze economische groei is evenwel ronduit misdadig te noemen. De aarde kan de snelheid waarmee de mens consumeert immers minder en minder bijhouden. De blinde geldcreatie van het private bankenstelsel zorgt er immers ondermeer voor dat economische groei noodzaak blijft om het systeem in stand te houden. Het gevolg? Onze consumptiedrang heeft ervoor gezorgd dat we sinds 23 september 2008 al onze grondstoffen hebben opgebruikt die de aarde op één jaar tijd normaal kan aanleveren, de zogenaamde “Overshoot Day”.

Op dit moment overschrijdt onze vraag het aanbod al met 40 procent. We leven dus alsof we 1,4 planeten met al haar grondstoffen ter beschikking hebben. De aarde heeft meer dan 1 jaar en 4 maanden nodig om te maken wat de mens al op één jaar consumeert. De gegevens zijn gebaseerd op het werk van Global Footprint Network, een onderzoeksbureau dat meet hoeveel natuurlijke grondstoffen we hebben en hoeveel we daarvan gebruiken.Als gevolg van die overconsumptie blijft de voorraad grondstoffen, zoals bomen en vissen, almaar krimpen. Langs de andere kant blijft ons afval, in de eerste plaats CO2, toenemen. De oppervlakte die nodig is om al die CO2 op te nemen, is sinds 1961 maar liefst gestegen met 700 procent! Of om de opwarming van de aarde in een notendop uit te leggen, we stoten dusdanig veel CO2 uit dat de planeet niet alles meer kan opnemen, zodat het gas zich opstapelt in de atmosfeer en daarmee het klimaat verandert.

Maar klimaatverandering is niet het enige gevolg. Onze overconsumptie is ook de oorzaak van dat: meer dan een derde van de 41.000 dieren (cfr. rode lijst van de wereldunie voor natuurbehoud) met uitsterven bedreigd is; dat elk minuut 36 voetbalterreinen (per jaar is dat 13 miljoen hectare) bos verdwijnen; dat 75 procent van alle vissen in de oceanen worden overbevist; dat miljoenen mensen ondertussen toch te kampen hebben met een tekort aan voedsel…

Vanaf 23 september 2008 tot het einde van dit jaar putten we dus uit onze ecologische reserves, “en lenen we van de toekomst,” zegt Mathis Wackernagel, directeur van Global Footprint Network. Dit kunnen we een tijdje volhouden, maar uiteindelijk bouwen we zo een afvalberg op en putten we grondstoffen uit waarop de menselijke economie gebouwd is. De eerste Overshoot Day was 31 december 1986. Tien jaar later gebruikte de mens al 15 procent meer dan de aarde kon leveren. Toen viel Overshoot Day in november. Dit jaar, meer dan twintig jaar na de eerste keer, is Overshoot Day opgeschoven naar 23 september. Vorig jaar was dat nog 28 september. Het kapitalistisch systeem rooft dus de volledige planeet leeg! Als solidaristen kunnen we onmogelijk aanvaarden dat de huidige profiteurskaste rijkdom vergaart op de rug van de gewone man en ten koste van toekomstige generaties. Geen enkele traditionele politieke stroming of partij stelt de kapitalistische groei-‘logica’ in vraag. Enkel de nationaal-revolutionaire stroming verenigt écht ecologisme met échte sociale politiek, antikapitalisme en identitair nationalisme.

 

 

N-SA is in Vlaanderen als politieke formatie de enige die het heilige huisje van de blinde economische groei wil afbreken, voor ons volk, onze toekomst en onze planeet!

 

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter