Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home Blog Blog Weg met politieke postjes

Saturday23 February 2019

Tuesday, 02 October 2012 16:36

Weg met politieke postjes

Written by 

Morgen staken de bonden tegen de drieledige structuur van de NMBS Holding. Die bestaat nu uit drie verschillende componenten. De eis tot ontkoppeling van de toenmalige geïntegreerde spoorwegmaatschappij NMBS kwam er destijds van de in Brussel, Straatsburg en Frankfurt bivakkerende Eurosovjet, die daarmee de liberalisering van de Europese spoorwegen wou forceren.

De politieke elite zag hier echter haar kans schoon om enkele van haar bendeleden aan een rijkelijk vergoede baan te helpen. Zo verdienen de drie topmanagers van de Belgische spoorwegen 460.000 euro op jaarbasis. Al vlug werd duidelijk dat deze structuur niet werkt voor een bedrijf zoals het spoor waar alles op alles afgesteld moet zijn om de zaken efficiënt te laten draaien. De bedoeling van de EU en een deel van het Belgische establishment was ook om door de opsplitsing bij de NMBS, zoals gezegd, een privatisering in gang te zetten. Deze privatisering is echter maar gedeeltelijk gelukt en dan alleen maar bij het vrachtvervoer. En daar het vrachtvervoer winstgevender is dan het reizigersvervoer, is dit ook een van de oorzaken van de dalende inkomsten van de NMBS.

Dat een privatisering van het spoor geen goed idee is, toont ons het voorbeeld van het Verenigd Koninkrijk waar de staat nu elk jaar 4 miljard pond naar privébedrijven doorsluist om de treinen te doen rijden en waar tegelijkertijd de prijs voor een rit 5 tot 10 keer zo duur is als in landen zoals het onze of Duitsland. In feite is het staatsaandeel in de kosten gedurende de 18 jaar dat de Britse spoorwegen geprivatiseerd zijn niet verminderd maar juist omhoog gegaan - van oorspronkelijk 1,4 miljard tot de huidige 4 miljard pond.

We moeten dus een verdere privatisering tegengaan en het herstel van de eengemaakte NMBS-stuctuur kan daar de aanzet toe zijn. Ook kunnen we op die manier de statuten van de werknemers beschermen. Het N-SA steunt daarom de staking van morgen voor een eengemaakt bedrijf en voor het einde van de partijpolitieke verkaveling die een opgesplitste structuur tot gevolg heeft.

De schuld van het spoorbedrijf bedraagt nu ongeveer 3,8 miljard, waarbij 2,8 miljard bij de NMBS ligt. Dit is echter een historische schuld die de NMBS Holding heeft overgeërfd van de oude maatschappij. Het is duidelijk dat men die oude schuld, een schuld van de staat, moet inlossen. Het kan niet dat die schuld op de rekening blijft staan van (hoofdzakelijk) de NMBS. Dit is een irreële situatie die men kan vergelijken met een soort "bad bank", waarin de staat haar schulden opsplitst over verschillende componenten van eenzelfde bedrijf.

Wij nationaaldemocraten eisen dan ook dat de staat de schulden betaalt die hij zelf gemaakt heeft. De elite betaalt wel de schulden van de privébanken als die dreigen over kop te gaan, dat ze dan maar eerst de eigen schulden betaalt die een dienstverlenend bedrijf belemmeren om optimaal te werken voor de gemeenschap en de staat. En een waar veel meer banen op het spel staan dan bij de banksector.

Daarom: steun de staking, die een sterke staat met sterke bedrijven moet garanderen!

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter