Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home Blog Blog Hoe houd je de burgers klein? Laat hen enkele minuten in hun leven goden zijn

Saturday23 February 2019

Monday, 13 April 2015 01:00

Hoe houd je de burgers klein? Laat hen enkele minuten in hun leven goden zijn

Written by 

Precies in deze omstandigheden [wanneer het productieproces steeds minder behoefte heeft aan arbeidskrachten] komt de arbeidsdeling tot een parodistisch einde, met carnavaleske vrolijkheid. (…) De bankier kan zanger worden, een advocaat een politiespion, een bakker kan pronken met zijn literaire voorkeuren, een acteur kan president worden, een kok kan filosoferen over kooktechnieken alsof ze keerpunten in de wereldgeschiedenis vormen. Iedereen kan meedoen in het spektakel en zich publiekelijk overgeven aan een volslagen andere activiteit dan het specialisme waarmee hij aanvankelijk naam had gemaakt in de gemeenschap ,dan wel deze activiteit in het geheim beoefende. Wanneer ‘mediastatus ’van oneindig groter belang is geworden dan de waarde van alles waartoe iemand daadwerkelijk maar in staat kan zijn, dan is het normaal dat dergelijke status gemakkelijker overdraagbaar is: omdat iedereen overal hetzelfde recht heeft op hetzelfde soort sterrendom.

(…) Op deze manier wordt het verleden, zelfs het recente uitgewist ,samen met elke verwachting dat de toekomst anders zou kunnen zijn (…)

De vervaardiging van een heden waarin de mode zelf, van kleding tot muziek, tot stilstand is gekomen, een heden dat het verleden wil vergeten en niet meer in de toekomst lijkt te geloven, (dit) wordt bereikt door het onophoudelijk rondpompen van informatie, die altijd weer neerkomt op dezelfde korte verzameling trivialiteiten [zoals over racisme, diversiteit, vrede, verdraagzaamheid enzovoortr, n.v.d.r.] [en] vol vuur verkondigd als grote ontdekkingen. Nieuws over wat werkelijk belangrijk is, over wat echt verandert, verschijnt intussen maar zelden en dan nog slechts in vlagen.

Guy Debord, Comments on the society of the spectacle, Verso, 1990

 

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter