Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home Blog Nieuws De Vlaamse 'solidaire' vakbond

Saturday23 February 2019

Friday, 15 July 2011 23:29

De Vlaamse 'solidaire' vakbond

Written by 

Het is natuurlijk zinloos, maar ik zou toch wel enkele opmerkingen willen geven aan de heer Rob Verreycken. Bij het lezen van zijn “antwoord aan de heer Eddy Hermy” in naam van de Vlaamse Solidaire Vakbond moest ik toch wel even lachen met de advocatentaal van Rob Verreycken. De Rob die ik vroeger heb leren kennen als potige militant tijdens betogingen en acties allerhande, bij nacht en ontij – en waarvoor ik hem ook steeds heb gewaardeerd en naar waarde geschat – is na politicus en Europees parlementsmedewerker nu een heuse vakbondswoordvoerder geworden.

Natuurlijk zouden we allemaal moeten blij zijn met de oprichting van een eigen vakbond (waar wij al lang vragende partij voor zijn) en laat me duidelijk zijn: ik geef deze “solidaire” vakbond het voordeel van de twijfel en zal ook dit initiatief steunen (als arbeiders hier tenminste inspraak zouden krijgen natuurlijk). Ik heb dus inderdaad ook twijfels – en geen kleine twijfels. Twijfels die gebaseerd zijn op mijn persoonlijke gesprekken met Rob Verreycken, die naar mijn gevoel geen enkele voeling heeft met de Vlaamse arbeiders en nog minder met wat er zich op de werkvloer afspeelt (en dus ook onze noden niet begrijpt).

Waarop ik mij concreet baseer wil ik jullie besparen, maar één voorbeeld wil ik toch geven. Vorig jaar kreeg ik een blaadje in de bus van de vakbondscel van het Vlaams Belang waar de heer Verreycken verantwoordelijk voor was (is). Hij riep de Vlaams Belang-leden op om uit de vakbonden te treden. Voor mij was dit niet nodig, want ik ben jaren geleden bij de Christelijke vakbond buitengetrapt. Een arbeider heeft volgens meneer Verreycken geen vakbond nodig (waarom zo nodig er dan eentje oprichten?). Er volgde een opsomming van instellingen die het werk van de vakbonden voor de arbeiders gratis en voor niets doen. Ik nam contact op met meneer Rob Verreycken, omdat ik een cheque had gekregen van 138 euro “sociaal voordeel” en geen van deze instellingen kon me hiermee verder helpen; ze verwezen me hiervoor door naar ... jawel, een vakbond. Het antwoord van meneer Verreycken was toen:  “Ja, Jan, we kennen dat probleem maar daar kan echt niets aan gedaan worden en het gaat toch MAAR over 138 euro.” Wanneer iemand die jarenlang vele duizenden euro’s staatsloon verdient en zovele voordeeltjes geniet zoiets aan een arbeider als antwoord geeft, dan wens ik hem als vakbondsleider veel succes. Maar neem het mij dan niet kwalijk dat ik de grootste twijfels over dit ganse opzet heb. Als hij in zijn “antwoord aan de heer Eddy Hermy” ook nog zegt dat ik me als marxist in de rand van de samenleving bevind, ga ik u besparen hoe ik op deze belediging zou willen reageren.

En tot slot nog even dit. Meneer Rob Verreycken komt uit o.a. de NSV, die als clubkleuren zwart-wit-rood heeft. Men zou dit kunnen interpreteren – in zijn eigen geest – als de kleuren van het oude Duitse keizerrijk speciaal gekozen voor de Nationaal Socialistische Vereniging. Hij had vroeger in zijn handtekening een odal-rune verwerkt: in zijn eigen denken een symbool van een of andere SS-divisie. Als klap op de vuurpijl kiezen ze in het logo van hun fonkelnieuwe “vakbond” een tandwiel: het symbool – volgens zijn eigen denken – van het nationaalsocialistische Deutsche Arbeitsfront, de vakbond van het nationaalsocialistische Duitsland met Robert Ley aan het hoofd. Inderdaad, ik vind de opmerkingen van meneer Rob Verreycken volslagen belachelijk.

Houzee!

Jan De Beule,
Gemeenteraadslid Vlaams Belang Hamme
Coördinator N-SA

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter