Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Saturday23 February 2019

Wanneer spreekt men van "woeker"?

Meestal stelt men dat "woeker" een onredelijk hoge rente op een lening is. Echter, elke vorm van rente is in weze onredelijk, in de plaats van woeker kunnen wij het beter bij de naam noemen: hebzucht. Wanneer geld uitgeleend wordt tegen rente (leenkapitaal), los van elke vorm van arbeid of moeite of risico, dan neemt de monetaire hoeveelheid sowieso toe. De toename komt door de uitbuiting van arbeid, goederen en/of eigendom, dat is een transfer van kapitaal van degene die werkt naar degene die niet werkt.

Voorts is er risicoloze rente in speculatieve transacties (de meerderheid van de wereldwijde transacties zijn vandaag speculatief), dat is net zo goed woeker. Het is dan ook de kredietschepping van de banken die (door middel van fractionele reserves) de geldhoeveelheid opblaast en rente is daarbij het (winst)motief om zoveel mogelijk nieuw geld te scheppen.

 

Tot slot is er eenzelfde transfer gaande bij de fraude die fiduciair geld is zoals papier, plastiek of elektronisch geld. Hoewel, de kwestie van fiduciair geld of, beter, seigniorage/seigneuriage is in feite een nevenkwestie m.b.t. woeker (usura). Het probleem hier is niet het betaalmiddel op zich, maar het eigenaarschap: wie heeft het muntrecht of geldscheppingsrecht?

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter