Op 12 september 1998 arresteerde de Amerikaanse FBI in Miami vijf Cubanen. Ze werden beschuldigd van spionage en moord en kregen in 2001 loodzware gevangenisstraffen. Vier van hen zitten nog steeds in een hoge veiligheidsgevangenis in de VS.

De vijf, omgedoopt tot de Cuban Five, gaven toe dat ze spioneerden, maar enkel om informatie te verzamelen over paramilitaire anti-Castro-bewegingen in Miami, en nooit over de VS. Ze infiltreerden in terreurnetwerken van Miami om zoveel mogelijk informatie te verzamelen om terreuraanslagen tegen Cuba te voorkomen.

Volgens de Amerikaanse openbare aanklager zweerden de vijf samen tegen Amerika, omdat ze ook in Amerikaanse militaire bases waren geïnfiltreerd.

De vijf Cubanen werden pionnen in de machtsstrijd tussen Cuba en de VS. Wereldwijd werd met bekende gezichten een campagne voor hun vrijlating gevoerd. Ook Amnesty International  en de  VN  spraken zich uit voor een snelle invrijheidsstelling.

In de cel op Ottertrotter in Mechelen zaten verschillende politici (Walter Schroons (CD&V), Nahima Lanjri (CD&V), Dirk Tuypens (PVDA) en Bjorn Siffer (Groen), drie directeurs van de Technische Scholen Mechelen (Marc Steemans, Marc Van der Eycken en Fonny Van Oerle), maar ook theatermaker Pier Decock, radiojournalist Ng Sauw Tjhoi, filmmaker Marc Van Camp, auteur Ann Meskens, cafébaas en schilder Bodo, en muzikant Sjarel Van den Bergh.

Roberto

Om 14 uur kwam burgemeester Bart Somers (Open VLD) de gevangenen ‘opsluiten’. Honderden mensen kwamen volgens de organisatie de gevangenis bezoeken, tekenden de petitie of sloegen een praatje met een van de gevangen. Om 17u werden de gevangen ‘bevrijd’ en werd de actie afgesloten.
De actie was opgedragen aan Roberto, de broer van een van de Cuban Five, die eergisteren is overleden. Zijn broer René kreeg niet de kans om bij het sterfbed aanwezig te zijn.

Bron/Nieuwsblad