Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Tuesday19 September 2017

Monday, 27 August 2012 01:47

"Vrije meningsuiting" in westerse stijl: blasfemisch, nihilistisch en obsceen of anarchistisch-artistiek?

Written by 

Van Björk tot Paul McCartney: allemaal protesteerden ze tegen de veroordeling van Pussy Riot voor hun anti-Poetinprotest in een kerk. Behalve de Russen. Die waren de capriolen van de troep meer dan beu. Vooral dan van spilfiguur Nadezdha Tolokonnikova.

[...] De drie die achter de tralies zitten, zijn maar een deel van Pussy Riot, een anarchistisch-artistiek ensemble. Hun roots liggen via Tolokonnikova bij de groep Voina (wat oorlog betekent), een zootje ongeregeld van zestig mannen en vrouwen dat al sinds 2006 de goegemeente opschrikt met vaak obscene performances. Voina richt zich tegen elke vorm van macht. Aangezien de leden ook tegen loonarbeid zijn, houden ze zich schuil in kraakpanden en overleven ze dankzij winkeldiefstal. De eerste keer dat Tolokonnikova in de kijker liep, was in 2008, de dag voor de verkiezing van Medvedev. Vijf koppels hadden er toen in het openbaar seks in het Museum voor Biologie. Op de foto's sprong Tolokonnikova uit de band: ze was negen maanden zwanger.

Obsceniteiten zijn wel vaker een wapen voor Voina. Tijdens een actie tegen loonarbeid stal een van de leden een kip, stak die in haar vagina en liep zonder te betalen buiten terwijl alles gefilmd werd. Andere acties waren ludieker maar wekten ook wrevel op. Ter gelegenheid van 1 mei werden levende katten achter de toonbanken van McDonald's gegooid om het trieste lot van arbeiders te onderstrepen. Om de bevoorrechte groepen in de Russische samenleving aan te klagen, hulde een activist zich in een monnikspij en zette een politiekepie op. Vervolgens laadde hij een winkelkar vol en ging de supermarkt uit zonder te betalen. In Sint-Petersburg werden politie-auto's vernield en kwamen er molotovcocktails aan te pas. In totaal lopen er twaalf aanklachten tegen Voina.

Tolokonnikova nam niet aan alle activiteiten deel. Sinds 2009 is er onmin binnen Voina en vormt ze samen met haar partner de kern van de afdeling Moskou. Zeker is dat de link met Voina haar en de twee andere Pussy Riot-meisjes niet geholpen heeft.

Bron: PM. (2012, 25 augustus). Nadezhda Tolokonnikova, geen katje. Het Nieuwsblad, p. 22.

Meer informatie: Yellow Press

Additional Info

Media

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter