Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Wednesday23 January 2019

Wednesday, 05 December 2012 11:36

Waarom het niet zelf doen?

Written by 

Vandaag werd bekend dat een Chinese busbouwer eventueel op de site van Ford Genk  geïnteresseerd is om daar elektrische bussen te bouwen. Volgens de woordvoeder van het Chinese bedrijf zou dit rendabel zijn, vermits men op de EU-markt elk jaar 500 bussen slijt. 

De vraag die men zich hierbij kan stellen is waarom wij dat niet zelf doen. Van Hool heeft de expertise inzake het bouwen van elektrische bussen, de binnenlandse markt -waar meer dan 7.000 bussen rondrijden van verschillende vervoermaatschappijen- kan met wat steun het grootste deel van de benodigde 500 bussen afnemen. Als vervanging voor de vervuilende bussen van vandaag.

Zeker kan men zo de eerste 5 jaar productie en afzet overbruggen terwijl men in het buitenland prospecteert naar nieuwe afzetmarkten. Om samenwerking met de staat en privébedrijven zoals Van Hool mogelijk te maken zou men het spaargeld van de burgers via corporatieve aandelen en leningen kunnen activeren. En om de loonkost te verlagen zou men aandelen aan de arbeiders en bedienden kunnen aanbieden en zo de fabriek voor een groot deel in handen van het volk geven. Voor wat hoort wat in een solidaristische maatschappij.

Wij hebben de Chinezen niet nodig, net zo min als wij de Amerikanen nodig hebben. Hun belangen zijn nooit nationaal. Voka wil een 'New Deal' voor ons land. Laten wij er dan als volk en natie aan beginnen. Het is financieel mogelijk , het is concurrentieel mogelijk indien iedereen solidair achter het idee staat.

Kapitaal-Volk-Natie.

Het N-SA is voorstander van een dergelijke aanpak. Als we ons niet zelf uit de miserie helpen als volk, dan zal niemand anders het voor ons doen. Tenzij door een massale loondumping door te voeren en een sociaal bloedbad aan te richten.

 

 

 

Als de Chinese busbouwer BYD erin slaagt zijn elektrische bussen aan de man te brengen in Europa, dan kan de fabriek van Ford in Genk in aanmerking komen als productievestiging. Dat schrijft De Tijd.

BYD produceert momenteel enkel in China, maar "als we een vijfhonderdtal bussen per jaar kunnen verkopen in Europa, wordt een productievestiging in Europa of Turkije rendabel', zegt de Belg Jean-Luc Deflandre, adviseur van de raad van bestuur van BYD. In dat geval kan de site van Ford Genk in aanmerking komen, aldus nog Deflandre. Voor een eventuele Europese productie zoekt BYD joint ventures met lokale busbouwers, zoals Van Hool.
De Amerikaanse autobouwer Ford wil zijn Genkse assemblagefabriek met meer dan 4.000 werknemers in 2014 sluiten. De Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB start overigens een test van twee maanden met een elektrische bus van BYD.

Bron: Nieuwsblad

Additional Info

RR

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter