Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Wednesday20 February 2019

Wednesday, 12 December 2012 21:21

De top-ego-econoom en zijn microkosmos

Written by 

 


Laat ons een verhaal vertellen, iets waar veel uit te leren valt.

Ziet u, er loopt een topeconoom rond in dit land, al heeft u waarschijnlijk nog nooit van hem gehoord.

Gaan wij even terug naar maart 2009. De Vlaamse bewegers werden zich eindelijk bewust van de grote financiële en economische crisis, dus hield de NSV! Leuven een debat tussen communisme, solidarisme en liberalisme. Voor communisme kwam een pro-N-VA spreker van Meervoud opdagen (een grap op zich). Voor liberalisme iemand van Liberales met weinig debatvaardigheden; En voor het solidarisme... Pieter Vandermoere. Die laatste want Vlerick. En dat is het zowat, want later is de man interim voorzitter en daarna ondervoorzitter van de VVB geworden. Maar ja, Vlerick. Dat is zoiets als The Economist, je moét wel weten waar je het over hebt als je daarmee kan associëren!

Nu goed. Het debat werd natuurlijk een volslagen oninteressante schertsvertoning. Hoofdcoördinator Eddy Hermy en andere leden van het N-SA zaten zich hieraan te vergapen, maar Eddy hield het er daar natuurlijk niet bij en ging in de aanval.

De initiatiefnemer van dat debat, destijds actief bij Voorpost en zo fier als een haan met stront tussen de tenen over een al even onzinnige "speciale editie economie" van het Voorpost blad "Revolte" (waar daarna geen woord meer over gerept werd, overigens), was niet zo blij met die dynamiek. Nu, dat 'debat', deze topeconoom had gehoopt op een steriel gebeuren waar hij dan zijn naam vervolgens aan kon ophangen, met alle 'grote' namen daar aanwezig. Zo is het (jammer voor hem) niet gelopen. Mijnheer was dan ook behoorlijk op zijn hanenpootjes getrapt.

Gaan we vooruit naar 2011. Plots gaan er mails rond voor een wereldschokkend nieuw initiatief: Nieuwe Economische Theorie (NET). Verschillende N-SA leden kregen hier ook een uitnodiging voor, maar niet meer dan dat. Een paar maanden later kregen de aangeschrevenen een hiërarchie doorgestuurd. De namen (Vlaams Belanger Barbara Bonte, o.m.) zeiden iets, de inhoud niets. Fijn om te weten en een mooi staaltje communicatie.

In maart zou er dan een vormingsweek volgen "georganiseerd door een CVO, gericht naar opleidingen boekhouden en rechtspraktijk". En: "Voor de medewerkers van NET (Nieuw Economische Toekomst), een aantal van deze activiteiten zullen worden ingeschreven als een activiteit ;-)". Mijnheer heeft zich dus al opgewerkt tot Grote Leider. Let dus op, dit is pas de derde keer dat wij iets te horen krijgen van dat illustere NET. Opnieuw hetzelfde als met voornoemd debat: iets dat semi-professioneel overkomt met semi-belangrijke thema's en personen. Waarschijnlijk kwam er ook bij kijken dat mijnheer gewoon deze cursussen zelf aan het volgen was, maar ach.

Nu goed.

20 Oktober (ja, we zitten alweer een half jaar verder, schiet op zo) is er dan eindelijk de eerste activiteit aangekondigd: "Onze eerste activiteit is een vormingsdag met verschillende vormingen." Een "vormingsdag" houdt inderdaad "verschillende vormingen" in, maar ach!

De economische crisis zou wel eens uitgelegd worden door, wederom, Pieter Vandermoere. Blijkbaar ook al (maar allicht niet zo vrijwillig) lid van "NET". Of hoe de ondervoorzitter van de VVB zich tevens aansluit bij een organisatie van een Voorposter, waar ook nog een Vlaams Belanger in zetelt. Trek je eigen conclusies, zouden wij zo zeggen. De rest: wat professoren en een redacteur bij Trends, vast ook niet goed wetende waar zij in gerold zijn maar desalniettemin opnieuw, jawel, grote namen waar de topeconoom zijn ego aan kan hangen.

Oh, en i.s.m. NSV! Leuven. Op de eerste affiche stond zelfs NSV! Nationaal maar de geplande (en vervolgens afgelaste) Nationale Viering zou daarmee in conflict zitten, zo moest dat aan deze toporganisator gemeld worden. Zijn reactie was nogal zuur, dat N-SA erachter zat alludeerde hij, maar die samenzweringstheorieën hoor je wel vaker over een "marginale groep" zoals de onze.

Naar de latere verslagen, niet zo'n interessante avond. Wel interessant is te weten dat indien Jan de Beule of Eddy Hermy aanwezig zouden zijn, de heer top-ego-econoom de politie zou bellen, gezien diens ervaringen drie jaar geleden. Mogen wij er ook aan helpen herinneren dat Jan de Beule partijraadslid is en Barbara Bonte, ook partijraadslid, dus 'bestuurslid' van "NET" is? Mooie partijeenheid, al kan het goed zijn dat mijnheer de top-ego-econoom natuurlijk geen interne discussie had over deze beslissing, zoals hij ook geen communicatie elders had.

Enfin. Overigens was professionele tuinkabouter Francis van den Eynde - die vorig jaar op Voorpost hun Radicale Sporenherdenking sprak en dit jaar opriep voor de N-VA te stemmen - ook aanwezig, dat zal NET vast geholpen hebben.

Nadien een behoorlijk wanhopig mailtje waarin de top-ego-econoom "een antwoord verwacht" (!) voor het einde van de maand. Met zijn project wil hij namelijk de economische inhoud van "de Beweging" (de Vlaamse, dus) heulemaal invullen (echt wel!) en hij zou toch zo graag willen dat iedereen zijn autoriteit hierin erkent. (En wij overigens maar denken dat de bedoeling van een beweging het veranderen van de maatschappij is.)

Sindsdien, niets meer.

Of toch? Jawel, mijnheer heeft zijn activiteiten inmiddels naar Jong N-VA Leuven verplaatst! Dus, van NSV! naar Voorpost en van solidarisme naar euroregionalistische, neoliberale volksverraders van de N-VA? De N-VA, die de sociale zekerheid liever kwijt dan rijk is. De N-VA, die voor euro-obligaties is. De N-VA, die alles wat België vandaag nog inhoudt wil overhevelen naar een hoger niveau tot het geen bestaansreden meer heeft en daarom door onze achterlijke pers "nationalistisch" genoemd wordt?!

Maar u kent de teneur, die herhalen we nu al jaren op deze site. Hoe dan ook, daarin zien wij de uiteindelijke evolutie van de top-ego-econoom in ons verhaal, het zal Barbara Bonte haar reputatie vast ook vooruithelpen van NET bestuurslid te zijn geworden.

De reden dat wij dit schrijven is omdat we hier zien hoe iemand op al die jaren geen spat kan bijleren. Solidarisme begon hij interesse voor te hebben door een sadomasochistische sympathie voor het Verdinaso (natuurlijk die van voor de Nieuwe Marsrichting, want hij wilde wel leuk gevonden worden door de Vlaamse beweging). (En voor alle duidelijkheid, voor ons is solidarisme in de geest van de Wet van 20 september 1948, het Verdinaso zien wij louter in een historische context en daar zijn wij heel nuchter in, meer dan de hele Vlaamse beweging bijeen.) Al jaren verklaart hij een "Nieuwe Economische Theorie" voor te staan. Al jaren verklaart hij economisch onderlegd te zijn, wat in zijn geval neerkomt op een belastingaangifte van een gepensioneerde in te kunnen vullen.

De ego-top-econoom was zelfs zo ervaren, onderlegd en ronduit geniaal, dat hij zich geplaatst zag om de Vlaamse beweging in haar totaliteit te fixen met een artikel op Rechts Actueel, overigens de enige site die reclame voor zijn NET-activiteit maakte. Dat artikel was voor zowat 80% copy-paste uit CVO-boekjes bedrijfsbeheer maar, inderdaad, hij klonk er tenminste slim door.

Nee, zijn naam hoeven wij niet te noemen. Dat doe je met een publiek persoon, maar die erkenning geniet hij niet. Iemand die twaalf stielen en dertien ongelukken op drie jaar tijd heeft gehad en nog geen stap verder staat, zo iemand is tragikomisch. Net als die Vlaamse beweging. Een 'beweging' die niet beweegt, waar individuen elkaar voortdurend proberen te overtreffen in arrogantie en pseudo-intellectualisme. Een beweging die wel iets voortbrengt als en ruimte geeft aan iemand als onze top-ego-econoom.

Daarom is er nood aan een coherent verhaal en een breuk met het individualisme dat de Vlaamse beweging (door VVB, N-VA etc.) promoot. Daarom is er iets zoals het N-SA. Wat er ook over ons gezegd wordt, wij staan mijlenver van een dergelijke mentaliteit.

En voordat wij het vergeten: als mijnheer de top-ego-econoom zich wil verantwoorden, hij hoeft maar een plaats en tijdstip te noemen. Wij organiseren het debat wel. Maar hij moet dan wel beloven de politie niet te bellen wanneer wij achterlijke (tegen)stellingen tegenspreken. Bij het debat "Wie bepaalt onze agenda" van de NSV! Antwerpen hebben wij al bewezen wat de gevolgen kunnen zijn van te denken het beter dan ons te kunnen. In het geval van de top-ego-econoom kunnen wij zelfs garanderen dat hij nog geen tien minuten zijn mannetje kan houden.

Het trieste is dat hij zich nog belangrijk zal voelen ook door dit stuk. Het is echter niet vanwege zijn belang dat wij dit verhaaltje hebben uitgeschreven, anders hadden wij zijn naam wel genoemd, maar juist omdat hij als top-ego-econoom niemand is, nooit iemand zal zijn en toch binnen een microkosmos een zekere mate van bekendheid kan halen, wat voor hem genoeg is.

Een trieste clou voor een triest verhaal. Onze excuses als wij uw tijd hiermee verdaan hebben, maar het bewijst dat je een structuur, een organisatie, nodig hebt om ergens te raken. Je kan kansen binnen die organisatie krijgen, maar die individuele initiatiefjes en chefs zijn welletjes geweest.

Laat NET de laatste schertsvertoning zijn, de tijd dringt zo onderhand.

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter