Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Tuesday22 January 2019

Saturday, 12 January 2013 11:54

Land der Gefusilleerden

Written by 

 

Graf Joris Van Severen: terechtgesteld door toedoen van de staat

 

Nationalisten en populisten zijn gevaarlijk, zegt het staatshoofd, en ongetwijfeld viseert hij met deze uitspraak ook republikeinen. Maar in dit land is het aanhangen van het nationalisme en de republikeinse idealen vooral gevaarlijk voor de nationalisten en republikeinen zelf - doodsgevaarlijk.

Dat hebben de meer dan 220 gefusilleerden tijdens de repressie van na de vorige oorlog aan den lijve mogen ondervinden. Iemand als Joris Van Severen mocht de moordlust van het regime al ondergaan nog voor er sprake was van enige volkswoede die door de bezetting veroorzaakt zou zijn, de bezetting moest nog plaatsvinden.Weggevoerd op bevel van de Franse geheime dienst in collaboratie met het Belgische politieapparaat. En die man was niet eens republikein of anti-Belgisch. Alleen populisme kon men hem misschien verwijten. Niet getreurd voor het regime. Per ongeluk afgemaakt. Populist zijn in dit land - zeer gevaarlijk.

Ook Julien Lahout -de leider van de KP- mocht dit ondervinden. Nadat iemand "Vive la République" in de kamer van volksvertegenwoordigers ter gelegenheid van de eedaflegging van Boudewijn had geroepen, werd hij voor zijn huisdeur als een hond kapotgeschoten. Ja, republikein zijn is gevaarlijk in dit land, zeer gevaarlijk.

Ook Patrice Lumumba, de eerste premier van Congo, en Louis Rwanasore, de eerste premier van Burundi, mochten de moordzucht van het regime aan den lijve ondervinden. Beiden vermoord met hulp en medeweten van de elite van dit land. Reden van beide moorden: zij waren nationalisten. Het is zeer gevaarlijk nationalist te zijn in dit land -of ex-kolonie- zeer gevaarlijk.

Dus ja, nationalist en populist zijn in dit land is een gevaarlijke bezigheid: altijd blootgesteld aan de moordzucht en de repressie van dit regime en haar handlangers op links en rechts. Als we het gevaar willen counteren is er maar een optie: de elite met dezelfde munt betalen.

RR

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter