Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Wednesday20 September 2017

Sunday, 27 January 2013 00:00

Interview met Adriano Scianca

Written by 
Adriano Scianca zijn boek Adriano Scianca zijn boek

Adriano Scianca is de auteir van 'Riprendersi Tutto' en zal 8 februari zijn boek in Antwerpen komen voorstellen bij de nieuwjaarsreceptie van N-SA.

Dit interview is vertaald uit het Frans van het tijdschrift Livr'Arbitres.

 


 

 

1) De Franse vertaling van uw werk Riprendersi tutto (Alles terugnemen) is net uitgekomen bij Editions Rubicon. Kunt u ons zeggen wat de insteek van het boek is? Is het een politiek essay, een politiek programma van Casapound, een verhaal over die beweging?

Voor mij is Riprendersi tutto in de eerste plaats een politiek lexicon voor de militanten, maar evenzeer voor al wie, om welke reden dan ook, nieuwsgierig is naar de beweging CasaPound. Het boek is ontstaan vanuit een ontevredenheid tegenover de omschrijvingen die van onze beweging konden worden gegeven. Dikwijls werd erover gesproken in termen van "déja vu", terwijl onze beweging werkelijk een nieuw verschijnsel is in het Italiaanse en waarschijnlijk Europese politieke landschap.

2) Uw politieke beweging plaatst zich onder de auspiciën van de Amerikaanse dichter-schrijver Ezra Pound. Vanwaar die keuze en wil dat ook zeggen dat literatuur een belangrijke rol speelt in de politieke vorming?

Ezra Pound, de auteur over wie mijn volgende boek zal gaan, was een heel belangrijke intellectueel in zijn tijd en ik denk dat wij vandaag met z'n allen nog altijd zijn invloed moeten waarderen. CasaPound baseert zich vooral op zijn sociale theorieën, en in het bijzonder het thema van de huisvesting. Zeker is dat literatuur een belangrijke rol speelt binnen CasaPound. Onze eerste bezetting heette CasaMontag, naar het personage uit Fahrenheit 451 van Ray Bradbury.

We hebben onlangs ook lezingen georganiseerd rond schrijvers als Charles Bukowski of Jack Kérouac. We vergeten ook Robert Brasillach en de grote auteurs uit ons eigen "milieu" niet. In de inkomhal van CasaPound is een galerij van namen te zien die op de muren geschilderd staan. Naast de auteurs die ik al genoemd heb onder anderen: Luigi Pirandello, T.S. Eliot, George Orwell, J.G. Ballard, J.R.R. Tolkien, Antoine de Saint-Exupéry, John Fante, Yukio Mishima, Fernando Pessoa, Vladimir Majakovski, F.T. Marinetti, Gabriele D'Annunzio, Ernst Jünger, W.B. Yeats, Dante, Hölderlin, Homeros, Céline. Zij zijn, naast nog vele anderen, de beschermengelen van ons dagelijkse handelen.

3) De Franse uitgave van uw werk beantwoordt in het bijzonder aan de groeiende interesse vanuit patriottische en identitaire milieus in Europa voor het "verschijnsel" Casapound. Hoe verklaart u die bevlieging en denkt u dat het "model" Casapound naar het buitenland uit te voeren is?

De interesse voor Casapound komt door de resultaten die de beweging de laatste jaren geboekt heeft en door haar vernieuwende aanpak. Is het model CasaPound exporteerbaar? Naar de letter niet, maar naar de geest zeker.

Heel dikwijls willen buitenlandse kameraden die naar ons toekomen bij hun thuiskomst zelf ook "niet conforme bezettingen" ondernemen. Dat doet ons plezier, maar wij denken dat zoiets enkel kan slagen als er solide fundamenten zijn. CasaPound Italia is ontstaan vanuit een kleine groep mensen die eerst en vooral een hechte lotsgemeenschap vormde en vervolgens ongelooflijke resultaten geboekt heeft dankzij onvoorstelbare inspanningen. Op die manier moet men een beweging als CasaPound beginnen: gemeenschap, eenheid, hiërarchie, offerbereidheid, klare en duidelijke ideeën. Degenen die ons het "recept van de revolutie" komen vragen, vergissen zich, want het bestaat niet. Het enige bestaande recept is er een van dagelijkse inzet en geloof in eigen ideeën. Dat is de geest van CasaPound die uitgevoerd moet worden, de resultaten zullen vanzelf volgen.

 

Bron: par Xavier EMAN ( In « Livr'arbitres » numéro 10, www.livr-arbitres.com )

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter