Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Saturday23 February 2019

Friday, 25 January 2013 21:36

De 10 stappen van globalisering voor multinationals

Written by 

 

Arcelor-Mittal Luik ontslaat 1.300 van haar werknemers en sluit 7 op 12 van de koude lijnen. Dit na in 2011 reeds 800 ontslagen in Luik en nog geen twee maanden geleden half Frankrijk met eenzelfde geintje ondersteboven te zetten.

Na Limburg (Ford Genk), valt op deze wijze nu alweer een van onze provincies ten prooi aan euroglobalisering, Europese vrije markt en Europese besparingen. Dit is het sociaal-liberaal model van de Europese pseudostaat België. En niets houdt dit tegen.

Inderdaad, er kan nog veel gezegd worden over de toekomst van de Belgische industrie en multinationaleconomie, de nood aan innovatie etc. Thans doet dit er niet toe voor megaconcerns zoals Arcelor-Mittal. Waar het hen om gaat, is telkens hetzelfde liedje. Over de context (EU, internationaal kapitaal) wordt toch niet gedebatteerd gezien deze door poitiek en syndicaat zelf ontworpen en/of goedgekeurd zijn. De resultaten, ongeacht de uitkomst dit keer, blijven dan ook toch dezelfde.

Wie dat niet gelooft, het principe valt samen te vatten in 10 eenvoudige stappen:

1. DE AANKONDIGING Een mega-ontslag wordt van de ene dag op de andere botweg aangekondigd.

2. DE REACTIE Politici & vakbondsleiders mogen hun ding doen in het avondjournaal.

3. DE ALTERNATIEVEN Sommigen (liberaaldemocraten) roepen op tot reconversie ("nieuwe industrieën"), anderen tot nationalisering (sociaalliberalen), goed wetende dat dit laatste onmogelijk is binnen de Europese Unie.

4. HET PROTEST Vakbonden nemen zolang als mogelijk post aan de site, of toch zolang er politici en media hun ronde komen maken. Voorlopige onderhandelingen rond voorwaarden om de staking voorlopig te staken zijn inmiddels al bezig.

5. DE ONDERHANDELINGEN De stakingen stoppen, de boel koelt af. De echte onderhandelingen over de toekomst van de site beginnen.

6. DE SMEEKBEDEN Politici en vakbondsleiders zullen alles doen om de boel draaiende te houden. Intern worden pleidooien afgestoken in de trand van: "Oh alstublieft, denk aan ons en wij denken aan jullie, sluit de site niet zomaar!".

7. DE CONCESSIES De multinational veinst de welwillendheid en krijgt verscheidene voorstellen. Zij weegt haar plan nu officieel 'opnieuw' af. De site kan ofwel sluiten en een mediahype doorstaan, wat op een korte pijn neerkomt (veel moeten zij echter niet vrezen). Of zij kan 'toegevingen' doen in ruil voor uitzonderingsmaatregelen van de nationale politiek (brugpensioen etc.), Europese subsidies ('groene' moderniseringen) en vakbondsgaranties ('vrijwillige' afvloeiingen).

8. DE BESLISSING De multinational sluit de site, in welk geval einde verhaal, of ze garandeert een minimaal aantal jaren voortzetting. In dat laatste geval kan zij nu verder tegen betere voorwaarden dan zij ooit zonder de dreiging van sluiting had gekregen. Nieuw personeel wordt echter niet aangenomen en de winsten worden naar sites elders in de wereld geëxporteerd (vrij verkeer van kapitaal). De arbeidersbevolking weet intussen wel elders werk te moeten zoeken en de regionale economie wordt uitgehold (vrij verkeer van menselijk kapitaal).

9. VAN UITSTEL... De politici en syndicaten kunnen ondertussen hun achterban garanderen dat zij het onderste uit de kan geschraapt hebben, zij noemen het een overwinning en worden herverkozen voor nog een termijn.

10. ...KOMT GEEN AFSTEL Een mega-ontslag wordt van de ene dag op de andere botweg aangekondigd...

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter