Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Thursday21 February 2019

Saturday, 26 January 2013 15:28

Euroglobalisering: België's grootste staalconstructeur klapt uit de biecht

Written by 

 

Naar aanleiding van de ontslagen in Luik, geeft Wim Hoeckman, leider van het grootste staalconstructiebedrijf in België, een veelzeggend interview in De Standaard.

Twee citaten om te onthouden:

"Dat is onze core business, goed voor een jaar lang werk voor zo’n 200 mensen. Maar het aannemerscollectief onder leiding van Jan De Nul kiest voor een Chinese importeur. Die is 8 miljoen euro goedkoper dan wij. Niet weinig op een contract goed voor 35 miljoen euro. Maar er zijn wel geen jobs in ons land gecreëerd en het geld vloeit volledig weg naar China, terwijl wij via onder meer personen- en winstbelastingen alleen al grofweg 14 miljoen hadden teruggestort naar de staat. Een besparing van 8 miljoen euro betekent dus eigenlijk een verlies van 6 miljoen euro voor onze samenleving."

"'Het probleem is dat vrijhandel al jaren het enige punt op de agenda is. Het resultaat is dat de industrie hier wegtrekt, zeker in tijden van crisis. Toen ik dat aanklaagde bij Karel De Gucht, Europees commissaris voor de handel, zei een rechterhand van hem mij boudweg dat ik best zelf mijn productie naar de andere kant van de wereld verhuis."

Dat Hoeckman niet voor protectionisme is, dat is enerzijds gratuit anderzijds correct. Protectionisme (zoals nu toegepast) geschiedt binnen het voorafbepaalde kader van de Wereldhandelsorganisatie en is dus in se liberaal. Enkel een complete omzetting van alle 'vrijhandelsverdragen' in vrijwillige samenwerkingsverbanden kan hier een antwoord bieden.

Het is dus zeker niet alleen de vrijhandel. Het is alles waar onmensen zoals Karel de Gucht en alle andere collaborerende systeempartijen (vooral de N-VA, overigens) voor staan.

Meer: De Standaard

Additional Info

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter