Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Wednesday20 February 2019

Saturday, 09 March 2013 17:40

Waarom de Eurocrisis niet opgelost kan raken

Written by  Theo Van Boom

"Dow Jones op zijn hoogste punt ooit." Het is wel leuk dat zinnetje met telkens dezelfde euforie te mogen horen. Ben ik nu de enige die in de paniek schiet in de plaats van feest wanneer de beurs weer zijn hoogste piek bereikt?

Alleszins, hoera, crisis afgewend, als je het zelf wil geloven. De minicrash na de Italiaanse verkiezingen toont thans wel hoe fragiel die euforie vandaag is. In weze zitten wij in een grote staarwedstrijd, niemand weet wat te doen zonder dat de ander er wel iets op tegen heeft. En als je een staarwedstrijd met een clown probeert te winnen...

Italië dus. Die hebben nood aan structurele hervormingen, aldus Monti tot in den treure. De grote winnaar van de verkiezingen, Beppe Grillo, belooft nu echter een financiële crash des lands binnen 6 maanden. De clown is zijn grappen nog niet verleerd of...? De technocraten hervormers die maar wat graag naar ECB-IMF wilden luisteren kunnen nu dan ook geen meerderheidsregering meer vormen. Dus die overheidsschulden zullen nog niet voor morgen gesaneerd zijn. En gebeurt dat wel, dan is dat zonder die asociale besparingsvoorwaarden. Maar daar is dan lang niet iedereen gelukkig mee.

De grote spelers om naar te kijken zijn en blijven natuurlijk La Douce France VS Pruissisch Deutschland. Het Nieuw Karolingisch Rijk valt echter weer eens uiteen sinds Sarkozy niet meer aan de macht zit, Hollande is van een andere strekking dan de IJzeren Frau. Dat is niet handig, want een nieuwe Bundestag wordt op 22 september van dit jaar gekozen. Dus Merkel haar vrijgevigheid en geduld zal zo langzamerhand een eind kennen, wil ze morgen nog in het zadel zitten. Maar zal zij hierbij steun van Hollande genieten of gaat die zijn fiat aan zijn geestesgenoten van de SPD geven?

Overigens is niet heel Duitsland zo geweldig, de regio's zijn flink uiteen aan het groeien. Terwijl het noorden niet slecht gaat, blijven de meer rurale heuveltjes ten zuiden (en niet te vergeten de voormalige DDR) maar wat op hun plaats Schuhplattlen. Duitsland kan haar eigen problemen dus nauwelijks aan.

Maar dat zal dan weer betekenen dat Zuid-Europese landen er minder graten in gaan zien om uit de Euro te stappen. Waarom er nog in blijven als je zelfs geen geld meer toegestopt krijgt om het theater draaiende te houden?

Maar wacht, die redenering kunnen wij ook gerust omdraaien: wat als we de geldkraan wel draaiende houden/uitbreiden naar euro-obligaties? Verwacht dan dat de Duitsers er zelf nog eerder uitstappen. Van de regen in de drup.

En hoewel dat allemaal als de perfecte storm klinkt, zal de realiteit voorlopig redelijk saai blijven. Nu dat de Verenigde Staten het aan iedereen verkocht krijgen dat ze niet voor een gigantische monetaire destabilisering staan, willen ze het liefst dat alles eventjes rustig blijft aan het Europese front. China en Japan hopen zowat op hetzelfde (Nikkei "terug hersteld" als je het wil geloven), het is voorlopig welletjes geweest en ook zij hebben hun eigen lijken in de kast te houden.

Zodoende. De crisis mag dan wel schijnbaar afgewend lijken, ze kan elk moment terug opduiken. Niets is veranderd de laatste jaren. Oh, wel? Wat dan? Niets. Juist.

Niets.

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter