Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Saturday23 February 2019

Sunday, 10 March 2013 16:24

Akkoord Ford Genk: En wat nu met Limburg?

Written by  Theo Van Boom

Hou je stil, doe niet moeilijk (staak je na 1 juni dan word je immers stande pede ontslagen) en je kan als Ford-arbeider in 2014 weglopen met een gouden oprotpremie tot 100.000 EUR. Dat is zowat de conclusie. Het "sociaal" "ontwerp"plan waar directie en vakbondsleiders zich achter scharen (en arbeiders dus wel voor zullen moeten stemmen, zo is democratie) zal daarmee eind deze maand beklonken zijn.

Natuurlijk betreft dit je reinste omkoperij, een zwijgpremie om de gemoederen wat te bedaren tot Ford het land volledig verlaten heeft en buiten gevaar van de uiteindelijke fallout staat. Want dan volgt de klap: Limburg blijft bekaaid achter. Voor exacte berekeningen is er nog niet genoeg informatie, maar er zal dus ergens ten noorden van 100 miljoen EUR aan premies, brugpensioenen etc. worden betaald (en zodoende in de economie geïnjecteerd) ter compensatie.

Denken wij ook aan de vele toeleveranciers die niet zo'n "mooi" akkoord krijgen, voor hen is nauwelijks een aalmoes voorzien. Al bij al zitten we nu straks met duizenden gezinnen die een serieuze daling in koopkracht zullen kennen, zelfs al vinden ze nog werk. Alsof Limburg het nog niet zwaar genoeg te verduren heeft, zal de hulp vanuit de overheid eveneens steeds meer tegenvallen. Ondanks dat er sprake is van een relanceplan en blabla, weet men sinds de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM, dat Limburg na de mijnensluiting zou 'redden') wel hoe dat gaat. Vandaag zit daar immers de knip op vanwege Europese reglementeringen en zware besparingen op de regionale en federale overheden. En wanneer de N-VA volgend jaar de plak zwaait, wordt dat ook alleen maar erger.

Maar van die overheden heeft Ford Genk thans wel jaren gebruikgemaakt. De immense Vlaamse subsidiemachine en andere fiscale gunstmaatregelen zijn al meer dan een veelvoud van die +100 miljoen EUR. Want daar was wel genoeg geld voor destijds. Maar nu in tijden van crisis niet meer, of toch zeker niet voor de eigen bevolking en al wat minder voor multinationals. Of voor wie aan de timing van een conglomeraat zoals Ford Genk, Arcelor Mittal of Caterpillar zou twijfelen.

Dus wat nu met Limburg? Nu we aan de zoveelste ontslaggolf zitten, is deze provincie zonder twijfel onderdeel van het "Griekenland aan de Maas", zoals asociale Vlaamse nationalisten Wallonië graag omschrijven. Enkel de taal verschilt nog, allicht zal de N-VA Limburg zelfs voor Brussel inwisselen als puntje bij paaltje komt, maar kom.

Zijn er daar dan geen troeven te halen? Is er in Limburg dan geen ideale uitvalsbasis richting Nederland en Duitsland? Wat is er met het Albertkanaal gebeurd? Is het nu werkelijk zo moeilijk dat deze provincie, in tegenstelling tot de rest van KMO-Vlaanderen, afhankelijk is van multinationals die enkel in België blijven op voorwaarde van dat het een fiscaal paradijs blijft?

Ach, weet je. Dat die luie Limburgers zelf eens iets doen. Dat zij die 100.000 EUR dan steken in een winkeltje. Je hoort het al op straat, maar waar moet dan de koopkracht vandaan komen? En zo krijg je straks dus inderdaad Griekse toestanden, terwijl een verpauperd Limburg dankzij het Belgische bullshitfederalisme straks vast zit aan de ultraliberale N-VA.

Een relanceplan voor Limburg zal er een voor de totale Belgische industrie moeten worden. Anders moeten wij toegeven dat wij enkel nog een toeleverancier van halfafgewerkte producten voor Duitsland kunnen zijn, zoals nu al in de de andere provincies het geval is.

Maar kijk uit, of Europa beschuldigt je weer van concurrentievervalsing.

Iemand een voorstel? Nee? Tijd om daar dan eens werk van te maken.

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter