Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Wednesday20 February 2019

Wednesday, 10 April 2013 09:12

De illusie van de vermogende Belg

Written by  Theo Van Boom

De Nationale Bank van België heeft voor het eerst in vijftien jaar terug een rapport over het vermogen van de gemiddelde Belg gepubliceerd. Enkele bemerkingen.

Een vijfde van de Belgen leeft van maand tot maand. Deze zijn met andere woorden volledig afhankelijk van de welvaartstaat. Zelfs al hebben ze een job, sociale voorzieningen zijn onmisbaar voor een behoorlijk groot deel van de bevolking. Ook zal niemand ontkennen dat deze groep in stijgende lijn ligt, iets wat uit een tweede onderzoek van de NBB zal moeten blijken.

Het mediaanvermogen bedraagt afgerond zo'n 206.200 EUR per Belg en zo'n 338.600 EUR per gezin. Daarvan is echter slechts 30% liquide, de rest bestaat uit vastgoed, auto's etc. Toch eigenaardig om een auto als substantieel deel van je vermogen aan te duiden, worden die ook afgeschreven, of gewaardeerd naar tweedehandswaarde?

En over je eigen huis wordt dan wel eens gezegd dat het je spaarpotje is, maar dat is een typische neoliberale illusie. Een huis dat je dertig jaar geleden kocht voor 100.000 EUR is vandaag allicht 300.000 EUR, maar eenzelfde huis kan je vandaag vervolgens niet meer voor 100.000 EUR krijgen. Je vermogen is dus relatief niet aangegroeid, al lijkt dat wel zo. Ondertussen kost zo'n huis wel duizenden euro's aan jaarlijks onderhoud. En het persbericht (volledige studie niet te vinden) was ook onduidelijk over hoe de hypotheek daarin verrekend wordt, maar een gemiddeld Belgisch gezin leeft toch wel in een huis van meer dan 237.000 EUR (70% van 338.600). Daarbij, als het huis op basis van kadastraal inkomen gewaardeerd wordt, dan weet je zo al dat het een overschatting van de eigenlijke waarde is.

Zal het vermogen dan soms veranderen naarmate de hypotheekrente verandert? En wat bij een vastgoedbubbel, die partijen zoals de N-VA in ons land willen creëren om daarmee de economie kunstmatig op te krikken?

Kijken we naar de Verenigde Staten, dan zien we wat de vastgoedcrisis van 2007, lage rentes en steeds meer afhankelijkheid van leenkapitaal ('krediet') met het vermogen van de gemiddelde Amerikaan heeft gedaan. Daar is het mediaan vermogen op een jaar met meer een kwart (25,5%) gedaald! Of Ierland, waar men tot 2050 moet wachten tot de huizenmarkt terug aan pre-crisis niveau zit! En de Europese Unie wil steeds verder mee in dat model door zoals de Federal Reserve geld te beginnen drukken en ZIRP (Zero Interest Rate Policy) door te voeren zoals in Japan?

Daarom dat een huurland als Duitsland allicht minder vermogen per capita telt, zij staan ook minder blootgesteld aan de economische ontwikkelingen van de komende jaren. De Bundesbank zelf zal uiteindelijk wel akkoord gaan met de plannen van de ECB, maar je zal zien dat de voorwaarden hier de facto neerkomen op een Duitse hypotheek op ons vermogen.

Maar in de tussentijd kunnen wij ons tevreden stellen met een behoorlijk vermogen binnen een failliete economie. Zoals de tooghanger zegt: het is hier zo slecht nog niet.

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter