Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Wednesday20 February 2019

Monday, 15 April 2013 10:38

Nadia Fadil: drogredeneringen over emigratie

Written by  Theo Van Boom

DeWereldMorgen heeft soms leuke analyses, maar bij het maatschappelijk debat druipt de stroop er danig van af, je zou denken dat de multicultuur ook de mediterrane temperaturen wil invoeren.

Zo ook in de nieuwe bijdrage van Nadia Fadil, antropologe aan de KU Leuven zowaar. In haar nieuwe bijdrage stapelt zij zodanig veel anekdotes op elkaar dat je haast vragen zou beginnen te stellen bij haar academische bekwaamheid.

Even terzijde

Ze zet meteen de goede toon door de Belgische (mja) terroristen in Syrië met de buitenlandse brigades ten tijde van de Spaanse Burgeroorlog te vergelijken. Want, aldus Fadil, er geldt een "heldenstatus".

Een van de pot gerukt argument. Is elke guerillero ineens vergelijkbaar met een jihadist? Ché Guevara, Al-Qaeda, één strijd? Of nog, Tania Nijmeijer, Abu Imran, één strijd?!

"Maar dit even terzijde". Irrelevante mijmeringen uit je eigen artikels schrappen mag heus wel, hoor. Maar dit even terzijde, dan.

Anekdotes

Nee, we trekken de vergelijking nog eens door naar emigrerende jongeren. Goed opgeleid, succes- of potentieelvol... Kortom, een grote meerwaarde in onze maatschappij, ware het niet - tragedie - dat zij het "verzuurde maatschappelijk debat" ontvluchten!

Vervolgens krijgen we vier danig zoete, sappige voorbeelden op ons bord, je zou er zohaast pannenkoeken bij bakken. De persoon in het eerste voorbeeld wordt in haar ambities voor ethisch verantwoord halalvoedsel gefnuikt. De tweede is naar Quebec 'gevlucht'. Idem voor het koppeltje op nummer drie, dat nu in de Verenigde Staten woont (want daar is geen stigmatisering van moslims). Nummer vier kan dan weer geen investeerder vinden voor haar islamconforme kledingslijn.

Deze vier voorbeelden moeten aantonen dat het maatschappelijke debat in België verzuurd is. Dat er gediscrimineerd wordt en ga zo maar door. Of ze representatief zijn voor andere "moslims" of "Marokkanen", dat doet er even niet toe volgens juffrouw Fadil. Nee, het is een gemiste kans! En wie is schuldig? Als je de voorbeelden wél voor representatief neemt (anders is dit hele artikel pas echt nietszeggend), dan zijn het dus respectievelijk de kmo's en multinationals, het onderwijs (twee keer) en zélfs de investeerders.

En dat zou dus in haar logica komen door een verzuurd maatschappelijk debat? Het lijkt mij dat deze logica eerder te wijten is aan de deadline voor deze gekunstelde bijdrage. Maar gewoon voor de lol wil ik deze antropologe graag wat bijbrengen over de realiteit waar wij vandaag in leven.

Reality check

Wat voeding betreft: de islamisering van onze amerikanisering is helemaal niet zo lucratief voor grote bedrijven, zie bijvoorbeeld Quick dat afziet van halal in België. Dat had ook niets met discriminatie te maken. En voor gezonde voeding liggen de winstmarges nog lager.

Onderwijs: nog nooit is mij daar iets opgevallen van discriminatie of stigmatisering, wel integendeel. Of wilt u die pijlen ook op uw werkgever richten, juffrouw Fadil? Er is wel een groot probleem bij jongeren om hun einddiploma te halen, maar dat komt eerder door het gestandaardiseerde Bologna-systeem, weet u wel? Studenten moeten nog eerder Engels dan Nederlands kunnen, vandaag de dag. Dat is die zaligmakende globalisering, weet u wel?

Investeerders, zeker in de mode, zijn nogal lastig. Dit is geen liefdadigheid, de winstmarges staan zwaar onder druk en de aantrekkelijkheid om te investeren in een afnemende doelgroep is dan niet zo denderend. U draagt toch ook geen hijab, juffrouw? Of mag dat soms niet van uw discriminerende bazen aan de KU Leuven? En trendy hijab-conforme kleding kun je ook bij de Zara vinden, combineren doe je zelf wel. Dat doe je dan zonder "uitgesproken standpunten", waar ik wel eens het fijne van wil weten. Want als er iets is waar men in de geglobaliseerde modewereld (niets te maken met "verzuurde" Belgen dus) een gloedhekel aan heeft, dan is het anticommerciële pretentie en eigenzinnigheid. Zie de hordes aan werkloze hipsters, die vind je wel in je dichtstbijzijnste Starbucks (discriminatie van theehuizen?). Bovendien gaat het bij mode ook om de werkingskosten, zo worden de kleren van Zara (ook de décolletés) in Turkije gefabriceerd. Globalisering, weet u wel?

Emigratie is modern

Dit is de werkelijkheid die men onder ogen moet zien: globaliseren betekent conformeren. En als het weer (letterlijk of figuurlijk) je niet aanstaat, dan kun je het altijd elders proberen. Daarom ontvluchten deze jongeren België.

Op zich verkies ik ethisch verantwoorde voeding, lokaal ontworpen kleding en een onderwijssysteem dat niet tot braindrain naar de andere kant van de oceaan aanzet. Een braindrain die ook richting België uit mediterrane landen komt, overigens. Een braindrain bij Maghrebijnen die qua representativiteit veel meer vrijwillige remigratie naar hun boomende thuislanden betreft. Lijkt mij best wel terzake doend! Kijkt u maar eens hoeveel Fransen elk jaar naar Algerije terugkeren. Daar zijn veel meer opportuniteiten dan ons leegstromend continent, verzuurd of niet. Daarom is immigratie een achterhaald fenomeen, net als dit hele debat.

Maar die wens om iets van dit land te maken, van mij of van hen, heeft nu eens helemaal niets met discriminatie te maken. Het is gewoonweg niet conform het globalisme. Emigreren, dat is wel conform. Jezelf als wereldburger neerzetten, dat is wel conform.

Maar daar hangen consequenties aan vast, zoals het feit dat er geen interesse is in Belgische kledingmerken of voeding. Middenstand en zelfstandig ondernemerschap zijn op zich niet echt meer gewenst. En van de PVDA moet u ook geen steun aan een potentieel van nieuwe bourgeois verwachten, die streven de proletarisering na. De emancipatie door nivellering die de PVDA voorstaat, zal uw vier voorbeelden dus ook niet helpen.

De vraag is dus logischerwijs: waarom zouden zij het hier willen maken? Immers, België is toch achterhaald? De Belg bestaat toch niet? Wij hebben toch niets met ons eigen land? Middenstander kan je overal (en nergens) worden tegenwoordig, dat is een trend die zich niet beperkt tot minderheden of "verzuurde" landen, dat heb je over heel de westerse wereld én dat wordt nog aangemoedigd ook. Waar klaagt u dus over?

Nee, emigratie is de "heldenstatus" niet waard. En dat gaat u niet maskeren door ons een van de pot gerukt schuldencomplex aan te praten. 

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter