Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Wednesday20 February 2019

Tuesday, 23 April 2013 15:25

De democratie der zotten

Written by 

De lege doos van het burgerschap. Geen filosofisch project, geen idelogisch project, maar wel een utilitair concept. En zelf Bracke snapt niet wat dit eigenlijk betekent. Hij beweert voor diversiteit te zijn maar ook voor een soort van 'burgerschap'.

Maar diversiteit houdt juist in dat er geen burgerschap is met bepaalde waarden of rond een bepaalde orde. Zelfs niet het bestaan van een concensus over de  inhoud over wie of wat die burger dan zal zijn, zelfs dat ontbreekt. Het is een diffuus begrip dat de mercantiele leegte van het project moet verbergen. De ultraliberale leegte rond het aanhouden van de consumptiemaatschappij. De grote vrede van de amorfe massa: geatomiseerd, geïndividualiseerd, ontdaan van elke collectieve zingeving en waarde. Volk, noch staat; een louter economische belangenvereniging van individuen. Op zich al een onmogelijkheid gezien de concentratie van kapitaal en economische macht.

Thans is dit wel het project van de Vlaams-nationalisten anno 2013. In een vreemd staatsverband leven, onder vreemde heerschappij. Iedereen vreemdeling, niemand thuis. Geen volkssoevereniteit meer, maar een leeg burgerschapsproject waar alles wat de commercie niet stoort kan en mag.

 


 

 

Hoofddoekverbod Boom opgeheven

Wij staan niet voor dit soort verboden', is Bracke duidelijk. 'Wij staan voor diversiteit. Wij zijn voor een burgerschapsproject. Men kan best een Vlaming zijn van Turkse of Marokkaanse origine, men kan zelfs Vlaming zijn zonder thuis Vlaams te spreken. Voor dat soort diversiteit pleiten wij. De filosofische, religieuze en ideologische overtuigingen zijn ondergeschikt aan dat burgerschapsproject.'

Meer Siegfried Bracke over burgerschap

RR

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter