Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Wednesday23 January 2019

Friday, 07 June 2013 10:49

Belgisch spaargeld? Europees spaargeld, zal men bedoelen

Written by 

 

Men zegt altijd dat de Belgen veel spaargeld hebben en daarom niet bang moeten zijn voor onze staatsschuld en de vergrijzing. Maar het is een waanidee dat de euro's op onze spaarboekjes "Belgisch" zijn. Want hoe kan een vreemde multilaterale munt nu een nationale eigenaar -of beter gezegd beslissingsgerechtigde- hebben?

Jawel, het geld is privé. Maar hoe en voor wat  het wordt aangewend als geldmassa is niet meer in handen van het collectief van spaarders, zijnde het nationale volk. Het is nu overgeleverd aan wat de supranationale staat er mee wil doen. Het maakt dus geen deel meer uit van de nationale rijkdom van dit land, maar van het nieuwe land, de EU.

Bewijs is dat de nationale staat - die de uivoerder is van de supranationale - niet eens meer de fiscale status van dat geld kan bepalen, zoals u hier kan lezen in de krant. Hoe kan dat spaargeld dan een garantie voor de staatsschuld zijn en een buffer tegen de vergrijzing? Dat kan alleen maar als de EU op een dag beslist dat er een overdracht van privébezit naar transnationaal bezit moet gebeuren. Dat kan men onder andere doen door staatsobligaties -dat zijn geen Belgische meer gezien we geen Belgische munt meer hebben- aan de bevolking te slijten. En hoe kan je de bevolking daartoe dwingen? Door op alle andere spaarvormen hogere belastingen te heffen.Vooral dan spaargeld dat als nationaal wordt gezien, zoals dat op spaarboekjes.

Dat is de truuk van de elite. Men laat Europa dictaten uitvaardigen en daarachter verbergen de nationale politieke bedienden zich om ze door te voeren. En nog een pikant detail in het verhaal: de vrijstelling -1.880 euro- op de eerste schijf van je spaargeld compenseert een stuk het verlies aan koopkracht dat door de inflatie wordt veroorzaakt. Gezien het feit dat men maximaal nog 1.5% op een spaarboekje genereert en de inflatie tot 2.5% zal oplopen dit jaar, moet men belastingen betalen op verlies.

Mooi kapitalisme, de rijken betalen weinig of niks, de kleine spaarder betaalt zelf op verlies taks.

 


 

'Fiscale vrijstelling spaarboekjes werkt discriminerend'

De fiscale vrijstelling die Belgische banken hanteren op intresten van gereglementeerde spaarboekjes werkt discriminerend ten opzichte van buitenlandse banken. Dat oordeelde het Europese Hof van Justitie deze ochtend en staat te lezen op de website van De Tijd.         

In 2013 zijn de intresten op spaarboekjes fiscaal vrijgesteld tot 1.880 euro. De vrijstelling kan echter enkel gehanteerd worden bij spaarboekjes van Belgische banken. Voor buitenlandse banken geldt de vrijstelling van roerende voorheffing niet.
 

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter