Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Wednesday23 January 2019

Tuesday, 09 July 2013 11:13

Het dubbele gezicht van de carrièrenationalist

Written by 

 

De beroepspolitiekers van het VB en de N-VA willen tonen hoe principieel ze zijn door niet op te dagen voor de eedaflegging van de nieuwe koning op 21 juli. De N-VA  speelt daarbij op twee paarden door een kleine afvaardiging naar het spektakel te sturen. Zo willen ze hun kansen om België mee te besturen na de verkiezingen van volgend jaar niet helemaal naar de vaantjes helpen natuurlijk. En het VB huilt als een wolf omdat de N-VA niet even principieel is.

Maar al dat huilen en balken kan niet verbergen dat ze beiden helemaal niet zo standvastig in de leer zijn als ze wel beweren. En dat om de simpele reden dat de beroepsnationalisten van beide partijen een eed van trouw aan de grondwet hebben afgelegd bij hun installatie als Belgisch parlementair of senator. En in die grondwet staat dat dit land een institutionele monarchie is, met een koning aan het hoofd dus. De vraag is bijgevolg de volgende: is het geloofwaardig om zo hoog van de toren te blazen en zich voor te doen als republikein als je een eed van trouw gezworen hebt aan een koning  die optreedt als vertegenwoordiger van die institutionele monarchie die dit land is? En ook de Vlaamse volksvertegenwoordigers moeten niet zo hoog van de toren blazen, inbegrepen die smurf van een N-VA-kamervoorzitter met zijn koninklijk loon van 16.000 euro netto in de maand.

Zij leggen inderdaad de eed van trouw niet rechtstreeks af aan de koning en de Belgische grondwet, neen, daar hebben ze een slim omweggetje voor gekozen. De minister-president legt in naam van zijn regering en parlement die eed af in handen van de koning, zo kunnen alle Vlaamse verkozenen beweren dat zij niks met de monarchie -en België- te maken hebben.Als men zichzelf op die manier kan wijsmaken dat men republikein is, dan is dat goed voor de zielsrust van de beroepspolitieker.

Maar daar dient het niet voor, het dient om de achterban een oor aan te naaien.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Niet alle parlementsleden zullen aanwezig zijn als prins Filip op 21 juli in het parlement de eed aflegt als zevende koning der Belgen. De N-VA stuurt een afvaardiging, Vlaams Belang blijft zelfs helemaal weg. Beide Vlaams-nationalistische partijen zijn republikeins (....)

bron De Morgen

 

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter