Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Wednesday23 January 2019

Saturday, 30 November 2013 12:16

Hoe je rijk kan worden met de hulp van onze justitie

Written by 

 

 
 

Bois Sauvages, zegt het u iets? Dan wil ik jullie vandaag toch een gouden tip aan de hand doen: hoe je met wilde bossen een pak geld kan verdienen.

In de raad van bestuur van die wilde bossen zit ene Luc Vansteenkiste.

Op zich niet verwonderlijk en ook niet abnormaal dat een ondernemer in de raad van bestuur van een investeringsfonds zit.

Wanneer het al een beetje linker wordt, maar wat bij onze kapitalisten veel voorkomt, is het feit dat deze ondernemer ook nog in andere raden van bestuur zetelt. Meestal geflankeerd door politieke mandatenverzamelaars. Om zo de soep van belangenvermenging nog een beetje pittiger te maken.

Dat is handig wanneer er informatie en belangen van de verschillende bedrijven moeten beschermd worden. Zo kunnen ze als een soort maffia opereren. En het is een nog meer handige praktijk wanneer een bedrijf door de staat -of door de privé- van de hand moet worden gedaan of overgenomen. Je zit dan als belanghebbende op de eerste rij als er zich een zaakje aandient.

Dat de verkopende partij je op die manier vaak om raad vraagt, dat biedt dan veel betere kansen dan naar Madame Soleil te gaan om er je toekomst te laten voorspellen. Of beursbladen te lezen, wat op hetzelfde neerkomt.

En dat is juist wat er gebeurd is bij de verkoop van Fortis. Daar hebben onze politieke ‘zwaargewichten’ er niks beter op gevonden dan een lid van de raad van bestuur van het verkopende Fortis te nemen, maar wel een die eveneens partij is bij een bedrijf dat een pak aandelen van Fortis in portefeuille had. En dat om raad  te vragen over de nakende deling en verkoop van dat bedrijf. En hem dus op deze manier aan bevoorrechte info hielp. En als je die info naderhand gebruikt, dan heet dat handel met voorkennis. Wat verboden is.

Luc Van Vansteenkiste moet direct beseft hebben dat het bedrijf Bois Sauvages, waarvan hij bestuurder was, een enorm verlies aan aandeelwaarde zou incasseren bij de verkoop en opdeling van Fortis.  En alsof God zelf er de hand in had: de volgende uren verkocht Bois Sauvages voor miljoenen aandelen Fortis, de God van de vrije markt had weer zijn werk gedaan. Je moet er maar in geloven.

In feite is de kans dat het hier om een ordinair geval van ‘handel met voorkennis’ gaat een veel meer geloofwaardige piste. Ons gerechtelijk apparaat is dan ook in actie geschoten, dat God niet de schuld in de schoenen kon worden geschoven, dat was zelfs voor die bende duidelijk. Hier moest een misdrijf zijn gepleegd. Man, wat een inzicht dat die gasten hebben.

En nu -na jaren- (wat het gerecht intussen gedaan heeft, weet geen kat) geeft onze justitie de strijd op. Dat is niks nieuws, bij alle grote fraudedossiers van de laatste jaren is en was dit het geval. Dat zal men bedoelen als men zegt dat onze justitie ’transparant’ is. En dat zijn ze ook: je weet altijd vooraf dat rijke mensen er goed uitkomen en gewone mensen de pineut zijn. Transparant, zo doorzichtig als gebubbeld glas.

Maar waarom niet ‘vergevingsgezind’ zijn tegenover onze grote bedrijven die er op los frauderen, ze hebben het toch al moeilijk genoeg in deze crisistijden? Met die loonkost en zo, en het herinvesteren van hun winsten. Maar dat moet de redenering geweest zijn toen de politieke elite de’ afkoopwet’ lanceerde, volgens de linkse staatssecretaris voor fraudebestrijding Crombez het "slechtste beste" middel om het frauderende grootkapitaal in het gareel te krijgen.

Dat is hetzelfde als zeggen dat je met een Lada een Lamborghini van de baan kan rijden. Socialisten durven al eens stout te dromen. Daar is dan ook de wietgeneratie aan de macht. Eigen kweek met de smaak van inteelt.

Maar geen zorg voor zij die met de Lamborghini rijden. Zij mogen die rode gasten wel, daar kan je zaken mee doen. Zij spurten -dankzij de politiek elite- met ongekende snelheid verder naar winstmaximalisatie.

Zo kon het gebeuren dat –zoals bij Bois Sauvages het geval is- afkoop van vervolging nog een extra stuiver in de zak brengt, met name 18 miljoen aan verhoging van de beurswaarde van het bedrijf. Als dat geen minnelijke schikking is. Net geen 9 miljoen boete krijgen en daarop 100% winst maken. Ik wil daar alle dagen voor tekenen. Het is beter dan de lotto.

De beurswaarde schoot namelijk bij het bekendmaken van de ‘dading’ (regeling) met Bois Sauvages als een raket de hoogte in. Sommige van die aandeelhouders moeten echt nog hebben geloofd dat er een eerlijke justitie in dit land bestaat. Dat zullen buitenlandse aandeelhouders zijn geweest:  zij die de zeden van dit land niet kennen en daarom bang waren dat de straf bij een veroordeling zou oplopen tot 30 miljoen en meer. Die reageerden nu euforisch. Hun vrees bleek ongegrond, want het bedrijf kon het zaakje regelen voor 'maar’ 9 miljoen, de helft van de winst aan beurswaarde.

Een vroeg Sinterklaasgeschenk vanwege de ‘vrije’ markt. Een handje geholpen door onze justitie. Of er een ‘negertje’ verkleed als zwartepiet aan te pas is gekomen, dat weten we niet. Dat zou ook niet legaal zijn geweest: onze rechters zijn streng als het om dergelijke dingen gaat. We leven in een ‘rechtsstaat’ en dat mogen we niet vergeten. Dat peperen ze de gewone bevolking genoeg in, maar dat terzijde.

Volgens een beheerder van het bedrijf is de som van 9 miljoen de moeite van het klappen niet waard, want "ons bedrijf is een half miljard euro waard", zei de man. Ja, het gaat moeilijk met die ‘hoge’ loonkosten en zo.

Zo lachen de kapitalisten nog eens goed met de heren en dames die in het zwart zijn gekleed (je zou ze kunnen verwarren met anarchisten) en die zich ‘de staande magistratuur noemen (het is het Parket dat deze zaakjes regelt). De slapende magistratuur zou een beter benaming zijn. Maar op een volgende receptie of feestje zullen de heren en dames elkaars veren wel weer gladstrijken. Terwijl ze dan samen champagne zuipen, kunnen ze nog eens goed op het gewone volk spuwen.

Want voor het gewone volk gelden de wetten in alle strengheid.

Orde moet er nu eenmaal zijn, ook en vooral als ze moet dienen om daarmee het kapitalistisch systeem in stand te kunnen houden.

 

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter