Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Wednesday20 February 2019

Sunday, 22 December 2013 00:00

Cijfers NBB: dead cat bounce vanaf 2014

Written by  Theo Van Boom

Wie wil graag werk vinden in 2014? Want je zal het moeten doen met wat er zich nu aanbiedt op de arbeidsmarkt. De nieuwe cijfers van de NBB wijzen op een groei van 0,2%, maar zou 1,1% moeten zijn (of we zitten weer met tekorten, die nu al op 2,8% geprojecteerd staan). Dat komt in het beste geval neer op zo'n 2.500 jobs, verwaarloosbaar, zeker wanneer er een stijging onder de actieve bevolking van 9,1% nodig is om de werkloosheid significant te verlagen.

De grootste risico's, je moet hun eerlijkheid waarderen, zijn de begrotings- en monetaire maatregelen in de VSA (ZIRP-beleid), een vertraging van de groei in groeilanden (is al het geval) of nog een verzwakking van de concurrentiekracht van Belgische ondernemingen. En hou je bij dat laatste maar vast, aangezien wij onder de EU enkel nog over fiscale regeringen mogen spreken kan je zo al verwachten wie straks met belastinggeld mag gaan "optimaliseren" en "herstructureren" (lees: ontslaan).

Luc Coene waarschuwt dan ook voor een versnelling van de stijging in publieke uitgaven volgend jaar. Wat, je raadt het al, onze concurrentiekracht niet zal helpen (crowding out). Stemmingmakerij naar de verkiezingen?

Toch is er ook goed nieuws, de lage rentes en vervalste inflatiecijfers zetten eindelijk tot meer consumentenvertrouwen aan. Met al die jubelpropaganda van hoe fantastisch het wel niet gaat met de wereldwijde economie, zal de revolutie nog even op zich moeten wachten.

Wat zegt ons dat? In financiën bestaat er een begrip dat dit allicht verklaart: een dead cat bounce. Komt erop neer dat als een kat van twintig hoog springt, hij wel op zijn pootjes terecht zal komen en lijkt dat ie omhoog stuitert, maar toch is het beestje morsdood. De financiële sector houdt van morbide humor van tijd.

Het is thans niet moeilijk over die cijfers heen te kijken. Zolang er geen verhoging van de productie komt en toename van werkgelegenheid buiten de publieke of de FIRE-sector (Finance, Insurance, Real Estate), zal welvaart eroderen tot het punt dat enkel een uitverkoop door de overheid (privatiseringen) nog een kunstmatige groei teweeg kunnen brengen door het aantrekken van internationaal kapitaal.

Prettige feestdagen en een zalig 2014?

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter