Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Saturday23 February 2019

Monday, 30 December 2013 12:30

Miljonairstaks Frankrijk in de Grondwet geschreven: fiscaal populisme werkt niet

Written by  Theo van Boom

Dit verdient wat meer aandacht dan een klein stukje en is eigenlijk oud nieuws, maar deze week is de miljonairstaks dan eindelijk ingeschreven in de Franse grondwet. Hollandisme Révolutionaire, weet je wel. Fiscaal boerenbedrog als je het mij vraagt.

Wanneer je met vrij verkeer van geüniformiseerd kapitaal zit binnen een uniformiserende structuur zoals de Europese Unie, dan leidt dat tot een heel eenvoudig concurrentieel instrument: fiscale concurrentie tussen staten. Die Euro of SARL in Frankrijk kan je zo omzetten naar Bulgarije, dat appartementsgebouw in Tuilleries, Paris hoeft daarom niet mee. In de Verenigde Staten zijn er meer entiteiten dan paarden in Wyoming om in Californië te investeren vanwege diezelfde logica.

Weet je, nee. Dit vraagt niet meer aandacht dan een klein stukje. Dit is boerenverstand.

De enigen die de miljonairstaks zullen slikken zijn de CEO's van mega-voormalige-overheidsbedrijven en hoge overheidsfuncties met een seven figure jaarsalaris, omdat zij ontslagen worden als ze dat niet doen. En zelfs dan nog maken zij die afweging. Maar dat zijn geen kapitaalkrachtigen, dat zijn grootverdieners. Al de rest kan vrij bewegen met vrij (genoteerd) kapitaal zonder PR-nachtmerrie.

Belastingen zijn niet moeilijk te begrijpen. Simpel gesteld: alles is belastbaar tenzij de fiscus zegt dat het anders is. Lees de wetboeken er maar op na. Een paar dozijn pagina's over wat belast wordt, een paar honderd over hoe je daar onderuit kan. En wie kan er het beste onder die belastingen uit? Juist. Daarom zijn belastingen in de kern ook kapitalistisch.

Enig idee waar IT-bedrijven (zowat de enige groeiende sector) vandaag zitten? Deels in Nederland, deels in Oekraïne, zoals ISM. En als je wil starten, dan kan je beter in Luxemburg een IP-vennootschap oprichten. Het is niet in België dat je inkomstenbelasting moet betalen als je hier actief bent, want dubbel belastingverdrag. En zelfs dan nog, een schimmige site zoals Billionhomes wordt vrijgesproken door onze FOD, de champagne zal ontkurkt zijn op hun hoofdkwartier in Belize.

Dat de PS dit wil is logisch, want electoraal. Dat de PVDA dit wil is logisch, want communistische theorie. Dat de bevolking dit wil is omdat ze daartoe gemanipuleerd worden. Omdat zij steeds meer loonslaven worden en dus niet begrijpen dat wat je verdient niet louter je loonbriefje is wanneer je kapitaalkrachtig en/of ondernemend genoeg bent. Het is niet je multimiljoenenbedrijf dat belast wordt. Het zijn niet je schulden die belast worden. Het is een nietszeggend loonbriefje waar overheidsfiscalisten en goedbetaalde fiscale goochelaars zoals Iven De Hoon om kunnen vechten. 

Maar wat dan gedaan? Ben ik geen voorstander van tax the rich? Weet je, verander het volledige monetaire stelsel en we kunnen zelfs nul belastingen hebben. Maar dat vraagt een nieuwe munt die puur gebonden is aan nationaal kapitaal en nationale productie (en dus geen inflatie of renteslavernij) en een economie die daar dus op gericht is. Overheidsbedrijven mogen vandaag niet produceren, want dat is oneerlijke concurrentie met de vrije markt, zo zegge men. Nationaliseer echter de nationale kernsectoren, en de overheid financiert zichzelf. En de producerende klassen worden niet alleen eigenaar van deze nationale munt, maar daardoor ook eigenaar van het kapitaal zelf. Hetgeen deproletariseert, het omgekeerde van wat de PVDA en PS wil.

Opnieuw, simpel. Alleen breken we daar wel het volledige financiële kapitalisme mee. En zonder progressie van het kapitalisme hebben liberalen, sociaaldemocraten en communisten plots geen argument meer voor hun respectievelijke kamp. En dat is de echte, effectieve hervorming die niet mag gebeuren.

Hier kan makkelijk een boekwerk over geschreven worden, en dat is al vaak genoeg gedaan, maar als het dan nog niet doordringt, dan moeten we allicht wat boerenverstand aanspreken.

Als kapitalisme het probleem is, hervorm het kapitaal dan. Hervorm de munt, de spelregels, de economie. Niet de fiscaliteit. Dat is geruis en bezigheidstherapie voor (o ironie) overbetaalde fiscalisten.

Laat maar weten als het nog steeds te ingewikkeld is.

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter