Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Saturday23 February 2019

Monday, 06 January 2014 08:26

Vande Lanotte: dwergtekkel tegen het financieel kapitalisme

Written by  Theo van Boom

Johan Vande Lanotte maakt van zijn ridderlijke titel als Minister van Consumentenzaken goed gebruik om zo nu en dan met de financieel-populistische goedendag te zwaaien. Het was mij ontglipt tijdens de feestdagen, maar blijkbaar is de man in het harnas gejaagd tegen "toxische" financiële producten die via de Europese financiële rioleringen richting België gesluisd worden. Slecht voor de banken, aldus de kruisvaarder. 

Over welke producten het gaat vraagt meer uitleg dan Vande Lanotte zelf wilde geven, dus laat ik dat ook maar varen (voor de hobbyisten: MBS, CDO, CDS...) Wat wel van tel is: ze krijgen een blauwe stempel in Ierland en Luxemburg (en wij zien de gele sterretjes).

Foei! Dat kan toch niet de bedoeling van de glorierijke Europese integratie zijn geweest? Dit onevenwicht moet hersteld worden! Oh wacht...

"Woef, waf." - Vande Lanotte

(Uw dienaar heeft bovenstaand vertaald vanuit het honds. Oorspronkelijk citaat: "Als ik dat doe, dan riskeer ik door de Europese Commissie of de Europese toezichthouder teruggefloten te worden. Ik mag niets verbieden wat een Europees paspoort draagt. Maar moet je iets toelaten wat slecht is? Dat onevenwicht vind ik niet oké.")

Tja. Het is ook niet alsof landen als Luxemburg en Ierland op andere manieren met de rest van de EU kunnen concurreren. Het is evenmin alsof het Trans-Atlantisch Handelsakkoord ertoe zal leiden dat dit "onevenwicht" tussen Basel III-gebazel en Amerikaanse Wall Street-oligarchie zal... euhm... "uitgebalanceerd" worden?

Dit is nogal een selectieve verontwaardiging van onze Oostendense Don Corleone.

Wat zijn de opties? Het bankgeheim opheffen leek een triomf, maar heeft zeer veel toegevingen aan de voormalige paradijsjes gekost. Die zijn immers ook niet gek. Verwacht dus niet dat die "onevenwichten" snel gladgestreken worden. Reguleren op nationaal vlak kan evenmin, want dan zullen wij "teruggefloten worden".

Dus na al die stoere praat concludeert Vande Lanotte met dat er... "kwaliteitscontrole" en "duidelijkheid" moet komen. Wat hij "consumentenbescherming" noemt.

...

That's it? Test-Aankoop doet al aan financiële producten, hoor. Of zit de gemiddelde consument soms te wachten op nog zo'n ratingsysteem dat in 2008 alle ter ziele gegane toxische producten een triple-A rating gaf?

Ondertussen heeft Koen Geens, Minister van Financiën, een bankenhervorming doorgeduwd die zogezegd de weg vrij maakt voor een vermogensbelasting, maar in weze een doekje voor het bloeden is om niet tot de splitsing tussen investering- en spaarbanken te moeten overgaan. Wat "onze" financiële sector (voor zover nog niet volledig in buitenlandse handen) alleen maar minder competitief maakt.

Of je verbreekt Europese en Trans-Atlantische verdragen en trekt terug de grenzen op, of je hervormt de hele financiële wereld in een klap. Dat maakt je dan een dromer of een trotskist. Maar wat deze heren doen is voor ons kiezen tussen de pest en de tyfus.

Verdraaid. Kunnen ze niet gewoon zwijgen als ze toch niets te melden hebben?

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter