Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Wednesday20 February 2019

Saturday, 11 January 2014 09:00

Letland: Wat hebben we nu weer binnengehaald?

Written by  Theo van Boom

Nogal onopvallend is bij de afgelopen jaarwisseling de Baltische staat Letland toegetreden tot de Eurozone. Met een bevolking van zowat Vlaams-Brabant en Brussel gecombineerd (en een dichtheid van pakweg de Ardennen) kijk je daar al niet snel van op.

Nog minder bekend dan het land zelf is echter haar bijnaam: "Zwitserland van het Hoge Noorden". De Wet op Kredietinstellingen bevat een sectie die stelt dat het de plicht van een kredietinstelling is om de vertrouwelijkheid van identiteit, rekeningen, deposito's en transacties te garanderen. De Strafwet stelt bovendien dat men strafrechtelijk vevolgd wordt, zou men dit bankgeheim verbreken.

Hoezo, bankgeheim afgeschaft?

En als ik u nu hoor afvragen hoe zo'n beestje tot de EU kan worden toegelaten, wel, dat kan. Net als met Oostenrijk en Luxemburg heeft Letland heel gewoontjes de automatische informatie-uitwisseling van het EU Savings Tax Directive toegepast. Dit betekent dus dat Letse banken rente uitbetaald aan EU-burgers doorgeeft aan de Letse fiscus, die dat dan doorgeeft aan de relevante nationale fiscussen.

En nu interpreteren we bovenstaand als een echte kapitalist het betaamt: als je in Letland een vennootschap hebt, dan blijft dat bankgeheim heel gewoontjes bestaan. Inderdaad, als je onder een entiteit in de plaats van je persoonlijke naam werkt, dan wordt er niets geen informatie uitgewisseld! Hocus pocus!

Maar dat is secundair voor de Europese Commissie. Er is immers een Drang Nach Osten, daar in Brussel en Straatsburg. Hoe kan de VSA de NAVO anders Rusland omsingelen? Vandaar dat nogal wat smerigs met de mantel der liefde bedekt wordt om wat vaart achter de boel te zetten.

In die zin doen wij dan ook een strategisch cadeautje aan de Russische oligarchen die met hun rekeningen in Letland zitten, zo rapporteren de Pennende Polderdandy's van 925.nl in een meerdelige serie.

Daar leren we onder andere hoe de grootste Russenbank van Letland (Parex) flink door de EU gered werd, terwijl banken voor gewone Letten op de fles gingen.

Europa, een feest? Als je 's werelds grootste fiscaal winkelcentrum een feest kan noemen.

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter