Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Wednesday23 January 2019

Monday, 13 January 2014 08:42

Schotland: nutteloze onafhankelijkheid

Written by  Theo van Boom

Als ik het goed begrijp, hopen de Schotse separatisten hun economie op te krikken door de opbrengsten uit hun olierijkdommen voor zich te houden, meer integratie met de EU te onderhandelen en intussen afhankelijk te blijven van de Britse pond. Monetair bekeken willen zij dus een spagaathouding tussen de Euro en de GBP.

Wie niet ziet hoe dat mis kan lopen, die moet zich bijscholen over monetaire theorie. Dat dit een economisch verhaal is geworden, daar mogen romantische nationalisten nu wel eens akte van nemen, zowel continentaal als op het Britse schiereiland. Het gaat hier niet om castles, kilts and bagpipes at sunset. William Wallace was destijds ook voornamelijk continentale belangen aan het behartigen met zijn strijd, die meer diplomatisch was dan Braveheart doet uitschijnen. Maar dat alles is al eens besproken geweest. Onafhankelijkheid is in de eerste plaats monetaire soevereiniteit, en het eerste argument tegen de asociale basismechanismen achter beide Unies moet ik nog lezen.

Toch interessant, naarmate het Schots referendum dichterbij komt, om de economische argumenten te lezen. Nogmaals, compatibiliseren met het Verenigd Koninkrijk dan wel de Europese Unie is helemaal geen keuze. In beide gevallen compatibiliseer je immers met de mondialistische agenda. Maar hoe separatisten met monetaire kwesties omgaan is veelzeggend:

Asked about warnings from senior figures, led by the Chancellor, that the remainder of the UK would not agree to share the pound, Ms Sturgeon said the unionists had to come up with more than “no, you cannae do that”.

Dit is echter geen welles-nietes spelletje, een normaal monetair beleid werkt simpelweg niet. Voor je het weet zit Schotland door dit avontuur met een balance sheet recession, wat je niet oplost met deleveraging (schulden afbetalen). Dan krijg je immers deflatiegevaar, waardoor hun inkomsten uit de olie naar de Bank of England en/of naar de ECB en/of naar het IMF zullen vloeien.

Ik weet het, minder spannend dan je met smurfenverf insmeren. De enige reden dat ik me wel achter Schotse onafhankelijkheid zou scharen is deze:

 

 

 

Maar dan moet ik ook grif toegeven dat daarmee de levens van miljoenen op het spel worden gezet. En nationalisme draait wat mij betreft niet om ten koste van "de ander" een ophitsende agenda te voeren.

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter