Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Wednesday20 February 2019

Thursday, 23 January 2014 10:00

Wat betreft de crisis en de immigrant

Written by  Theo van Boom

Het zal de weldenkende burger wel zijn opgevallen: wij verharden door de crisis. Nors op de werkvloer (verankerde sfeer), nors bij de kruidenier (het wordt allemaal duurder) en nors naar elkaar.

Dat laatste wordt dan ook aangegrepen om immigratie aan crisis te koppelen. Door internationalistisch links, welteverstaan. Wij zijn niet zo tolerant voor de ander en grote boze Wilders/Dewinters misbruiken dat voor hun agenda en verzuren zo de maatschappij en blablabla...

Alles goed en wel, ik wil gerust praten over hoe de nieuwe medeburger mijn bakje ochtendmeuk dagdagelijks aldanniet verpest. Subjectiviteit, ik loop ook liever met een vriendelijke lach over straat. Maar iets anders wordt het wanneer de beslissingen en harde feiten moeten vallen. Beslissingen zoals wanneer economische besparingen ook het immigratiebeleid raken. Harde feiten zoals of immigratie nu eigenlijk wel helpt.

En dan struikel ik over een opiniestuk zoals dit. De auteur zijn agenda wordt bij het lezen snel duidelijk, behoorlijk geopinieerd voor een zelfverklaard "geopolitiek deskundige". Hij staaft zijn discours met een studie van de "University College London’s Migration Research Unit", waarbij je natuurlijk sowieso al vragen kan beginnen stellen. Immers, een "gender studies unit" is altijd ultrafeministisch, een "economic policy unit" is altijd liberaal( en een "social policy study" een grote, nutteloze geldverslinder).

Deze studie staat dan tegenover het plan van de regering Cameron om gedurende vijf jaar een stop op immigratie te zetten.

Ja, een stop, zoiets wat wij hier zogezegd al een paar decennia kennen. Nee, ik stel daar ook weinig vertrouwen in, maar dat terzijde.

Onze geopolitiek deskundige start zijn geciteer met "The truth when it comes to immigration is that it has benefited Britain.". The truth, I tell you!

Geen zorgen, ik ga u niet vervelen met een chirurgische ontleding van elk citaat. We zijn door de crisis immers collectief veel te nors om nog lange stukjes te lezen. Maar laat ik toch wat kanttekeningen maken:

  • Er wordt geen woord gerept over sociale dumping, in de plaats spreken onze deskundigen over "hoogopgeleide en vakbekwame" immigranten.
  • Er wordt van een "netto fiscale contributie" gesproken van immigranten. Ze nemen met andere woorden minder dan ze betalen aan belastingen. Maar van segmentering lees je hier niets: de cijfers betreffen ook de influx van high net worth Arabische prinsen, brokers in The City en ga zo maar verder. "De" immigrant bestaat net zo min als "de" werkgelegenheid.
  • Ook vraag ik mij af hoe zeer de meerlast op sociale zekerheidskosten hiervoor zijn berekend. Ik slaag er niet in de methodologie die ze daar gebruiken te achterhalen, want in alle andere landen hoor je een omgekeerd verhaal.
  • Je leest enkel over de afgelopen tien jaar. Daarmee doe je weer aan vertekening van segmentering, gezien ze voor een groot deel bijvoorbeeld overlopen in immigranten van voor 2000 (gezinshereniging, etnische wijken etc.)
  • Nu klopt het wel dat er de afgelopen tien jaar een gigantische toestroom is geweest. Over maatschappelijke destabilisering van deze "netto-fiscale bijdragers" wordt ook geen woord gerept.

Of hoe die deskundigen volslagen naast de kwestie praten door middel van cijfergoochelarij.

Conclusie van het opiniestuk: We zijn weer in de jaren '30 en straks komt Hitler terug (I kid you not). Of het gevaar van de geheime nazi maanbasis komt of gewoon een arische kloon, dat valt nog te bezien.

Andere conclusie: stel dat je de immigratie gaat beperken, dan gaat dat terugvuren door Britse expats die teruggestuurd worden uit hun gastland.

Hm.

Even duidelijk wezen: expats zijn dus geen immigranten, grappig genoeg doet Maggie de Block precies dat met Fransen in België.

Tja, als je gastland geen werkgelegenheid biedt voor expats, wat zoek je daar dan nog?

En hetzelfde voor immigranten, die vanwege asiel/... aanvraag onder een andere categorie vallen.

Ook allemaal bangmakerij?

Dit is waar ik voor vrees: de toestroom maakt de maatschappij minder stabiel, maar ook de economie meer conjunctuurgevoelig. Dat zet dan weer de sociale verworvenheden onder druk, die dan naar beneden worden bijgesteld.

En nog niemand die deze 1 + 1 = 2 formule kan ontkrachten voor zover ik weet.

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter