Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Friday22 September 2017

Monday, 27 January 2014 06:55

De Franse regering: pro-regionalistisch of pro-Europees?

Written by  Theo van Boom
Regio's: Europa als lappendeken Regio's: Europa als lappendeken

Voor wie het gemist heeft: de Bretoenen zijn het afgelopen jaar min-of-meer-ongeveer in opstand gekomen tegen La République. Wat in België tot nationalisme wordt omgedoopt, krijgt daar een goedkeuringsstempel van het Hollandisme van de Franse PS. Het 'Europees handvest voor regionale talen of talen van minderheden' gaat door de zelfverklaarde schrik aller nationalisten, Eerste Minister Jean-Marc Ayrault, doorgeduwd worden om de Broetoenen hun zin te geven. Dat het in tegenspraak is met Artikel 2 van de Franse grondwet ("de taal van Frankrijk is Frans"), is hier niet van belang.

Hollande heeft het zelfs gehad over de herziening van Franse regio's (in hun voordeel), wat tot de technocratische "landerisering" naar Duits-technocratisch EU-model zal leiden. Regionalisten en identitairen aller slag blij?

Dat dit uiteenvallen van de Franse Republiek voorgeprogrammeerd is door de Europese Unie, wil ook zeggen dat het gevaarlijk simplistisch is om als radicale regionalist je op te werpen voor elke opsplitsing binnen Europa. Gewoon omdat België niet werkt wil nog niet zeggen dat elke regio van naam "soevereiniteit" moet krijgen binnen een lappendeken naar Duits Länder-formaat.

Voor de wereldburgers die deze ontmanteling van Europese naties nastreven is het niet meer dan een antidiscriminatiekoorts, waarbij na seksuele identiteit nu ook een stereotype waanbeeld van de Bretoense eigenheid moet worden beschermd tegen de grote boze antisubversieven. Dat regionalisten en identitairen steun uit deze hoek krijgen moet dus niet verbazen, maar wat doen ze ermee?

Begrijp me niet verkeerd, ik vond de Bretoense rode mutsen van enkele maanden geleden een heel leuk fenomeen. Maar dat was ook omdat het een sociale drijfveer had. Het moet geen voorwendsel worden om precies het tegenovergestelde door te drukken.

Media

Voor wie de tekst kan volgen Tri Yann - La découverte ou l"ignorance

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter