Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Saturday23 February 2019

Monday, 03 February 2014 08:24

Kif Kif lanceert app tegen racisme voor moderne Don Quichots

Written by  Theo van Boom

Kif Kif lanceert Wipe.be, een app om racistische praat op het internet te verzamelen en de auteurs in kwestie aan de schandpaal te nagelen. Met andere woorden de bestaansreden van zowat elk antifascistisch residu, maar dan ondersteund met onmiddellijke juridische gevolgen en met de hulp van overheidsinstelling CGKR.

Daarmee roept Kif Kif dus op tot een Don Quichotisering van een obsessie met marginale uitingen in de marges van het WWW. De eerste resultaten op wipe.be tonen zowat de demografie: mensen die niet kunnen schrijven nagelen anderen die niet kunnen schrijven aan de schandpaal. Halvegaren met niets beters om handen tegen halvegare windmolens, waar zij draken in willen zien.

Dat kuddegedrag en hun modus operandi is al zo vaak omschreven, ik verwijs wel naar dit succinct stukje van internet bad boy Matt Forney. Tot dusver de ondraaglijke lichtheid van een dergelijk virtueel bestaan. En ja, je mag zijn wetenschappelijke uitleg ook met een korreltje zout nemen. 

Wat mij stoort is niet zo zeer deze eeuwige praktijk, maar wel twee andere bedenkingen. Allereerst, opnieuw, het zijn halvegaren die zich hiermee bezigen. Tenminste, aan de schrijfstijl van dat "racisme" zie je dat het in 90% van de gevallen gaat om laaggeschoolden wiens maatschappelijke en politieke relevantie zich tot facebookcommentaar beperkt. Deze vermeende "racisten" hebben geen enkele relevantie, want ze zijn niet in staat tot mobilisering. En dat is van alle tijd, het is pas sinds het internet dat deze figuren hun uitingen relatief zichtbaar kunnen maken.  Democratisering van informatie leidt ook tot een hoop onzin, is wat iedereen met toegang tot google inmiddels wel zou moeten weten.

Er zal vast wel een drijfveer achter deze commentaren zitten, maar wat maakt dat uit? Wie denkt nu werkelijk dat deze jongens en meisjes stilstaan bij wat zij (al dan niet in benevelde toestand) fulmineren? En wie denkt dat deze jongens en meisjes er verder bij stilstaan dat zij dankzij Kif Kif bij hun eerstvolgende sollicitatie als productielijnarbeider moeten horen dat ze bij google search gebrand staan als racist en dus niet worden aangenomen? En hoe denk je dat zij zich daar dan bij voelen?

Of moeten we geloven dat de Belgische Gouden Dageraad aan onze deur staat en dat dit soort figuren politiek-geschoolde provocateurs zijn?

Kom nu.

Je lost "racisme" niet op door op te roepen tot een moderne heksenjacht. Maar van een homogeen groepje zoals Kif Kif moet je ook geen erkenning verwachten voor het pluralisme van dit debat. Hen gaat het om de instrumentalisering van racisme voor hun eigen doelen, wel heel letterlijk deze keer, precies waar zij extreemrechts van verwijten. 

En nee, ik ga hier nu niet oproepen tot lik-op-stuk acties, zoals gelijksoortig racisme van Belgische Turken, Marokkanen e.d.m. te zoeken en op Wipe.be te plaatsen. Ook niet moeilijk, kijk maar op een forum zoals Marokko.nl.  Maar als we ons tot een dergelijke haatspiraal verlagen, dan zal dit de maatschappij nog verder polariseren. Dan denkt iedereen wat ie wil in zijn eigen huiskamer, tot deze gedachte overvloeit tot in de straten. En dan gaan schandpalen niet meer helpen.

Trouwens, je zou wel wat beter te doen moeten hebben met je tijd.

Media

Hitler legt het nog eens uit

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter