Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Saturday16 February 2019

Monday, 23 June 2014 08:05

Noorwegen verbiedt bedelaars omwille van Roma

Written by  Theo van Boom

Sp.a-burgemeester van Gent, Daniël Termont, is het uitgelezen voorbeeld van een in het nauw gedreven sociaaldemocratische burgemeester. Op vlak van Roma, tenminste. Dan gaan de roze fluwelen handschoenen af. In de winter van 2010-2011 maakte de man nog furore door de Gentenaars te vragen al-sje-blieft geen Roma te helpen. Vandaag is aan deze poblematiek nog niets aan veranderd

Deze 'fatsoenlijke' afkeer van zigeuners is de laatste jaren in opgang. Niemand kan immers ontkennen dat Roma zich systematisch schuldig maken aan criminaliteit, overlast, onaanpasbaarheid, dat ze lak hebben aan overheidsinitiatieven (zelfs wanneer ze in hun voordeel zijn)...

Wie er nu nog niet achter is dat mobiele bandieten een geval apart vormen en nog steeds beweert dat zij slachtoffers zijn van armoede, discriminatie blablabla... Die kan met dat cliché  beter terugplooien op meer voor de hand liggende groepen, want zelfs deze expert slaagt er niet in behalve de feiten te erkennen en te pareren met dat discriminatie over meerdere generaties heen de schuldige is. Onze schuld, dus weer? Het lijkt mij sterk mocht iemand denken dat Roma raciaal bemiddeld zijn met crimi-genen, dus een dergelijk non-argument zou betekenen dat elk crimineel gedrag goed moet worden gepraat. Dan is het einde zoek.

Niets is veranderd, dus ik kan net zo goed naar mijn meer uitgebreid stukje verwijzen van december geleden.

Toch nog even iets aan toevoegen waar ik ook niet vrolijk van word. Noorwegen heeft door de Roma-overlast nu een wel heel radicale wet doorgevoerd: een verbod op bedelaars. Zoals ik net al zei, Roma zijn een geval apart. Door bedelen tout court te verbieden, dreig je met andere sociale problemen te maken te krijgen. Goed, van de 197 bedelaars in Oslo zijn er slechts 7 ook Noors. En ja, het is beter dan met onrechtstreekse wetten zoals wegenbelemmering de lokale politie er zelf over te laten beslissen. Maar deze wet slaat dan weer de andere kant uit.

Bedelen is een wanhoopsdaad voor een situatie waar wel meer dan 7 mensen aan lijden onder de eigen bevolking. Nu worden nieuwe slachtoffers gemaakt, gewoon omdat het probleem niet bij naam mag genoemd worden. Politieke correctheid kent soms rare sprongen.

Lieve mensen, als het fatsoenlijk is geworden het probleem bij naam te noemen, kunnen wij dan ook niet de maatregelen daarop toespitsen? Wanneer veralgemeniseren alleen maar meer slachtoffers maakt, dan vind ik dat Zweden het best eens mag proberen met haar etnische profilering van Roma.

Als je A durft zeggen, dan moet je ook B durven doen.

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter