Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Wednesday16 January 2019

Thursday, 26 June 2014 08:53

Waarom de N-VA zich bij de "eurosceptici" heeft aangesloten

Written by  Theo van Boom

Ik moet toegeven, het was even het hoofd krabben toen de N-VA aankondigde lid te worden van de ECR-groep in het Europese Parlement (European Conservatives and Reformists). Aan het hoofd van deze groep staan immers de Britse Eerste Minister David Cameron zijn Conservatives, toch wel eurosceptisch te noemen. 

Zoals we weten is de N-VA eurofiel. Danig zelfs dat ze er geen moeite mee had tot gisteren in het Europees Parlement te zetelen in de groep van eurofederalisten van Daniël "Danny le Rouge" Cohn-Bendit.

De Europese Groenen waren de N-VA beu, maar Guy "United States of Europe" Verhofstadt stond al klaar om de N-VA met open armen in zijn Europese groep ALDE te verwelkomen. Het enige verschil tussen Verhofstadt en De Wever ligt hem immers in hun nationale netwerken, waardoor de een Belgicistisch (verzuilde instellingen, multinationals) en de ander Vlaamsnationalistisch (Unizo, Voka) uit de hoek komt. Over de verdere Europese integratie zijn ze het toch eens, dus het is maar hoe en voor wie je het brengt.

Maar nu ligt het alweer anders. Toch zit er een methode achter de waanzin, volgt u maar even.

Zoals met de nota van informateur-af De Wever duidelijk was, is de N-VA bereid zowat alle beloften te laten vallen om toch maar een federale regering te mogen vormen. Op papier, tenminste. Had De Wever dit echt voor ogen gehad, dan waren ze op Europees vlak beter bij de ALDE gegaan, want dan hadden ze automatisch de volle steun gekregen van MR en Open VLD. De ECR-groep saboteert juist elke poging tot federale regeringsvorming, dus dit zou een bewuste keuze moeten zijn geweest van de N-VA, die nu dan ook de vermoorde onschuld kan schreeuwen.

Hoewel de ECR als eurosceptisch wordt neergezet, staat zij pal tegenover de grootste Britse eurosceptische partij, UKIP. Deze heeft ook een fractie in het Europese Parlement, de EFD. En de EFD staat volledig gekant tegen de ECR, gezien de twee hoofdrolspelers Farage resp. Cameron elkanders bloed lusten. Het is dus niet alsof de N-VA haar "ware kleuren" toont als "nationalisten" door bij de ECR te gaan. Nog eerder dan eurosceptisch, bestaat de ECR immers als tegengif om de echte eurosceptici van UKIP te isoleren.

In de plaats hangt de N-VA nu haar mantel aan een Europese stroming dewelke een voorzichtige Europeanisering voor libertarische patriotten voorstelt. De invloed van libertariërs (zoals ECR-voorzitter Syed Kamall) binnen de N-VA is al langer dan vandaag duidelijk en het succes van de ECR maakt het zeer aantrekkelijk voor lobbygroepen in Brussel. Inderdaad, wanneer we de stelling accepteren dat de Europese Unie uit lobbies bestaat, dan kunnen we ook begrijpen waarom de N-VA als machtspartij-in-spe zich bij de ECR aansluit. Dit is de enige plaats waar de N-VA zich kan betonneren als incontournable, zich voldoende kan differentiëren in het politieke speeldveld én zich niet hoeft te laten isoleren door radicalen zoals Verhofstadt.

En voor wie dit een anticlimax is voor een als revolutionair voorgestelde partij zoals de N-VA, die mag over 5 jaar weer stemmen. Vlaanderen zal tegen dan heus nog niet onafhankelijk worden, maar je zal vast tegen meer soepele bouwnormen een aannemer mogen inzetten.

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter