Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Wednesday23 January 2019

Monday, 21 July 2014 08:54

En wat met toen de Verenigde Staten een passagiersvliegtuig neerschoot?

Written by  Theo van Boom

Twee kruisraketten werden afgevuurd op een passagiersvliegtuig, met 290 onschuldige doden tot gevolg. Malaysian Airlines vlucht MH17? Oh, sorry, nee ik heb het over Iran Air vlucht 655, dewelke in 1988 door de Amerikaanse kruiser USS Vincennes "per ongeluk" werd neergehaald. Dat werd toen weggewuifd als "betreurenswaardig". De kapitein zou later zelfs een medaille krijgen voor diensten bewezen aan boord van wat de bijnaam "Robo Cruiser" had. Niemand werd tot de verantwoording geroepen en er was al helemaal niet een mediaspektakel zoals vandaag.

De Verenigde Staten verontschuldigde zich niet en vond dat het geen blaam trof.  Wel zouden door de Verenigde Staten opgelegde sancties het onmogelijk maken voor Iran om nodige reserveonderdelen in te voeren voor haar commerciële passagiersvliegtuigen, met later nog 17 afwendbare neergestorte vliegtuigen (en 1 500 doden) tot gevolg.

Zien we de parallel al aankomen? Volgens een Verenigde Naties comité in 2005 is de definitie van terrorisme: “any act intended to cause death or serious bodily harm to civilians or non-combatants with the purpose of intimidating a population or compelling a government or an international organization to do or abstain from doing any act.”

Begin dat maar eens toe te passen op je favoriete agressor, die definitie leidt tot interessante conclusies.

Hoe dan ook, het zou pas in 1991 zijn, drie jaar later, dat de Verenigde Staten toegaven dat hun kruiser zich op dat moment in Iraanse territoriale wateren bevond. De zaak gespannen door Iran bij het Internationaal Gerechtshof zou in 1996 geseponeerd worden, nadat de Verenigde Staten voorstelde 61,5 miljoen USD compensatie aan de nabestaanden te betalen. Ex gratia wel, wat wil zeggen dat de Verenigde Staten daarmee geen schuld zou hoeven te erkennen.

Deze ramp zou in de VN-Veiligheidsraad resolutie 616 veroordeeld worden, twee weken na de crash. Maar een maand later zei George Bush Sr. in Newsweek "Ik zal mij nooit verontschuldigen voor de Verenigde Staten van Amerika. Nooit, het kan me niet schelen wat de feiten zijn."

Zien we de parallel al aankomen? Niet bepaald, want ten eerste is er nog steeds geen duidelijkheid over wie of wat het vilegtuig heeft doen neerstorten. Ten tweede moeten we er niet aan denken wat "Poetin zijn Rusland" (gaan we ook over "Rutte zijn Nederland" of "Di Rupo zijn België" beginnen?) zou overkomen als hij zich zou spiegelen aan de arrogantie van Amerikaanse neocons.

Een lichtpuntje is dat het uit de lucht halen van Iran Air vlucht 655 een kantelmoment in de Irak-Iranoorlog betekende. Het valt voor alle onschuldige burgers in Oekraïne en de nagedachtenis van de even (niet meer, niet minder) onschuldige slachtoffers van Malaysian Airlines MH17 te hopen dat er op eenzelfde manier historisch kan worden teruggekeken naar deze ramp.

Een ding is zeker, wie de twee (na het uitsterven van de mediahetze) later zou bekijken, die kan enkel concuderen dat Rusland zich een stuk waardiger gedragen heeft dan de Verenigde Staten destijds.

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter