Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Wednesday20 February 2019

Friday, 08 August 2014 07:34

Bedenkingen bij onderwijs en elite

Written by  Theo van Boom

Als zoon van een politicus moet je blijkbaar op je worden letten, zo heeft de Vlaamse studentenvereniging KVHV nu wel ondervonden. De jongens, geheisd in driedelig pak, pretenderen zich graag een regionale bovenbouw te vormen, blijkbaar, en zo'n discours wordt om vanzelfsprekende redenen niet in dank afgenomen.

Wat mij vooral verbaast bij zo'n standpunt over hoger inschrijvingsgeld en "elitevorming" is hoe kneuterig elites blijkbaar moeten zijn in de ogen van een Vlaming. Mijn eerste gedachte bij de idee dat een hoger onderwijs elites produceert is:

 

Bron: Geografica

En het tweede waar het mij aan doet denken zijn de lokale leden van de Rotary en hun jaarlijkse kaas- en wijnavond, inclusief mijn boekhouder, die met zijn Nyenrode MBA en bierbuik vooral als de elitaire afvaardiging aan dorpskroeg en duivenmelkersvereniging bekend staat.

Maar het derde waar mij dat aan doet denken is mijn voormalige baas, of meer bepaald zijn kinderen. De man is een van de rijkere parvenu's in het Europese noordwesten en  zijn kinderen heb ik enkel in de zomer en tijdens feestdagen mogen zien. Daarbuiten zitten zij immers aan een internationale privéschool in Genève, Zwitserland, aan 100.000 EUR per jaar inschrijvingsgeld.

Zijn oudste dochter is inmiddels doorgestroomd naar de Polytechnique in Parijs, spreekt vloeiend vier talen en was laatst op vakantie bij haar beste vriendin thuis ergens in China, waar haar vader een volledige stad uit de grond heeft gestampt.

Wie elites zegt, die zegt kapitaal. Wie nationle elites zegt, die zegt dus nationaal kapitaal, maar wat stelt dat vandaag nog voor? Voor zover ik ooit KVHV'ers heb mogen zien roedelen, gaf mij dat een indruk naar Victoriaanse Sehnsucht, maar als de BBC-serials een referentiepunt zijn, dan hadden de geleerden, de dokters en de advocaten altijd hun mecenas onder de rubberbaronnen. Dat is vandaag niet meer het geval natuurlijk, dus komt die elitaire pretentie mij nogal potsierlijk over.

Ja goed, spirituele elite en die hele theorie vind ik ook interessant, maar in de praktijk wil ik dat pas aannemen wanneer die KVHV'ers uniform als student-soldaat paraderen, zoals ten tijde van de legerplicht. Dat ze dan maar met hun conservatieve revolutie komen, maar geef toe, de N-VA is nou niet bepaald van die stijl.

Enfin. Wat ik wil zeggen is dit. De echte elites vandaag hebben een nomadistische visie op de wereld. De "hogere middenklasse" (nare begrippen, ik weet het) wordt dan weer valse verdraagzaamheid in de vorm van filantropie opgelegd, met de social comedy van professionele netwerken die de plaats van lokale gemeenschappen innemen (God bescherme mijn boekhouder zijn kneuterigheid). De "onderklasse" wordt gemediatiseerd en klassensolidariteit onder hen wordt door delokalisering (bouwsector) en sans-papierisme (vakbond) vernietigd om relatieve deprivatie (Marx) toe te staan, omdat zij nooit aan dat wereldburgerschap zullen kunnen meedoen. Op dat vlak is er inderdaad een genre elitevorming, maar dat is vast niet wat de KVHV bedoelde.

Als de student zich tot de hogere middenklasse kan optrekken en het nog kan veroorloven ook, dan wordt ze in het Europees systeem opgevangen dankzij de Bologna-maatregelen en mag zij zich trots rekenen tot de euromondialiseerde 'elite'. En deze elite zal naarmate kapitaal verzadigt over een paar decennia wel transatlantisch zijn.

En daarna misschien nog mondialer. 

Zodat zij steeds de kruimels achtergelaten door mijn baas zijn kinderen kunnen oppikken.

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter