Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Wednesday23 January 2019

Tuesday, 22 September 2015 00:34

"Aan de kleine Duitse meid die door een migrant verkracht werd"

Written by  Julien Rochedy

Een maand geleden werd een Duits meisje van 7 jaar in Chemnitz (Saksen) verkracht door een migrant. Haar mama had haar laten spelen in een park ter nagedachtenis van de slachtoffers van het fascisme, zoals er in Duitsland veel zijn.

Het nieuws heeft niet veel ophef veroorzaakt, en wij zijn het pas een maand later te weten gekomen.

Ik kreeg zin om haar te schrijven.

Mijn liefste kleine Europese meid
Mijn kleine zus

Jij weet het niet.

Mijn kleine engel, jij hoeft niet te begrijpen wat je overkomen is. Dus: sta me toe dat ik het jou uitleg, waarschijnlijk voor later.

Wil je mij begrijpen, dan moet ik je eerst een beetje geschiedenis vertellen. Het is namelijk zo dat in de vorige eeuw twee grote oorlogen de Europeanen hebben getraumatiseerd. Vooral de tweede, die het gevolg was van de eerste, heeft de gewetens danig beroerd. Een man wou zijn land redden en Europa en de volkeren ervan naar het toppunt van hun macht voeren, ten koste van andere mensen en volkeren. Hij heeft vele misdaden gepleegd. Oh, hij was niet de enige, maar de mensen hebben alleen die van hem onthouden. Ze hebben dat “het fascisme” genoemd.

Dan heeft die man, die Duitser was zoals jij, de oorlog verloren. De Verenigde Staten kregen voet aan de grond in Europa en namen de cultuur en de politiek van de Europese landen over. De Europeanen, die zijn beetje bij beetje verzonken in een gevoel van diep berouw over hun verleden. Ze zijn zichzelf beginnen te haten. Te denken dat ze stoute mensen zijn. En je weet, mijn schat, wie zichzelf haat, krijgt zin om te sterven, zo simpel is dat. Wanneer je je zult interesseren voor filosofie, lief kind, zul je beter kunnen begrijpen wat met het “Europese nihilisme” of de “Europese crisis” wordt bedoeld door grote meneren als Nietzsche of Husserl. Maar in afwachting daarvan moet je weten dat je geboren bent op een ogenblik dat de grote mensen om je heen leven met een gevoel van schuld en in een toestand die “schizofrenie” wordt genoemd, wat betekent dat ze blij zijn om in een hoogontwikkelde samenleving te leven, maar tegelijk beschaamd zijn om te zijn wie ze zijn. Ze denken dan ook dat hun verleden, en hun identiteit die eruit voortkomt, niets hebben om trots op te zijn.

Daarom maken ze parken zoals dat waarin jij aan het spelen was. Parken om hen eraan te herinneren hoe stout ze wel geweest zijn, wat voor slechte mensen ze wel zijn. Ze zijn zelfs blij dat ze zichzelf haten, ze zijn er trots op dat ze zichzelf zoveel verwijten. Als je wat psychologie zult studeren op de universiteit, dan zul je weten dat het een perverse toestand is, een ziekelijke trots. Je moet weten dat dat de toestand is waarin veel Europeanen verkeren.

Omdat die toestand de grote mensen tot zelfmoord drijft, hebben zij – stel je voor! – miljoenen en miljoenen mensen uit andere landen naar het jouwe laten komen. “Waarom?”, ga je mij vragen. Wel, omdat ze zin hebben om zich te vermengen met mensen die écht anders zijn en ook omdat dat de belangen van de hele machtigen dient, die volkeren bespelen. Ik ga daar niet verder over uitweiden, je zult er een beetje later wel meer over te weten komen en het snel doorhebben.

Te midden van dat alles, kleine schat, zijn er meisjes zoals jij. Europese engeltjes die talloze beloften in zich dragen, net zoals jouw voorouders die ongeveer alles op deze planeet uitgevonden hebben. Maar ik moet eerlijk met je zijn, kleine schat: vanwege al wat ik je net verteld heb, houden de grote mensen je een beetje voor de gek. Jij bent voor hen minder dan de mensen die met miljoenen vanuit Afrika komen. Jij bent minder dan mensen zoals degene die jou pijn heeft gedaan, omdat ze meer belang aan hen hechten. Men verbergt trouwens tragedies zoals de jouwe. Men verzwijgt ze voor de mensen. Als daarentegen je grote broer iemand zoals de migrant pijn had gedaan, die jou aangevallen heeft, weet dan dat het alle voorpagina's zou hebben gehaald. Men zou “het fascisme” aan de kaak gesteld hebben. Zo is het nu eenmaal, mijn engel.

Uiteindelijk kan dit verhaal als volgt worden samengevat: terwijl de grote mensen wenen om de “stoute dingen” van hun voorouders, wordt hun dochtertje verkracht door een vreemdeling.

Jij wist dat allemaal niet, kleine schat, daar kun je niets aan doen. Jij hebt geen schuld aan de daden van je voorouders noch aan de domheid van de volwassenen. Maar met ouder worden zul je het begrijpen. Je zult het kwaad zien dat de grote mensen hebben aangericht, soms door te denken goed te doen, maar dikwijls door het wegkwijnen van hun ziel als humanisme en vrijgevigheid te beschouwen zoals Stendhal zei, een andere grote meneer die je onder je Europese voorouders mag rekenen.

Mijn lieve schat, ik wil je echter nog één ding zeggen: hoewel de schijn bedriegt en de wereld waarin je bent geboren verschrikkelijk is, ben je niet alleen. Er zijn méér en méér mensen voor wie jij wel telt en die bereid zijn om hun leven te geven voor een kleine Europese meid als jij. En die mensen zullen niet vergeten wat er met jou gebeurd is.

Een dikke knuffel, mijn kleine zus in Europa.

Bron/Source: Rochedy.fr

Media

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter