Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Tuesday22 January 2019

Tuesday, 21 April 2009 12:27

LIJST DEDECKER IN VLAANDEREN: Welkom in Weimar aan de Noordzee

Written by  Astuanax

Een crisis kenmerkt zich door verscheidene symptomen van degeneratie. Een inflatie aan lege termen, verwarde –ismen en holle frasen bijvoorbeeld. En met de inflatie aan grote woorden en lege begrippen devalueert de waarde van hun inhoud al even drastisch. Maar het hoeft niet allemaal kommer en kwel te zijn. Een crisis is een goed moment om even halt te houden en de situatie van op een afstand te bekijken. Een moment van introspectie. Van boete. Berouw. Of zij nu een economische, een politieke of een identitaire crisis is. Of alle drie.

Laten we nu vooral focussen op de politieke crisis. Daar doet zich de laatste twee jaren een heel opmerkelijk en interessant fenomeen voor. In een tijd waarin men de rabbi-ate neo-liberalen van het Vlaams Belang het etiket “extreemrechts” opplakt, de ridders van de democratie vijftien jaar Cordon Sanitaire vieren, en het liberalisme en socialisme zich hebben versmolten tot een democratische Superleviathan mag het ons allerminst verbazen dat een gedrocht als Lijst Dedecker in het kleinburgerlijke Vlaanderen, met zijn katholiek gebakkelei en liberaal huis- tuin- en keukennationalisme, hoge toppen scheert. Lijst Dedecker, het Gezond Verstand. Thuishaven van de hoogmoedige cafébazen, onverbeterlijke betweters, cowboys met complexen en verdwaalde libertariërs.


Het is de filter die het grijze residu van de democratie in een chaotische drek bijeenschurkt. Het orgasme van de postmoderne samenleving. La farçe de résistance. Het trieste bewijs dat politiek engagement en avant-gardisch idealisme niet meer drijft op ideologische overtuiging, maar aftands cynisme en schamel populisme. Dat zij de democratie aldus vernietigen is één zaak. De strijd tegen staat en staatsman is geen sinecure, zeker niet voor wie klaarblijkelijk smacht naar macht en een best nobele missie. Maar wie intellectueel eerlijk is, noemt zichzelf geen democraat. Slechts de verdwaalde libertariërs in de coulissen van de partij, met professor/hofnar Boudewijn Bouckaert op kop, hechten nog een zekere waarde aan hun, zij het stoffige, Oostenrijkse principes. Maar voor de zelfverklaarde meritocraten van de potvis uit Oostende weegt de electorale waarde zwaarder dan de inhoudelijke. Kim Kay in 2007, Anne De Baetzelier in 2009. De clowns van het Martelarenplein. Artiesten zonder showwaarde en een chronisch gebrek aan zelfrespect. Zij wijzen – best terecht en nauwgezet –  het deficit van de representatieve democratie aan; maar – zoals het een hypocriete democraat betaamt – dansen de dans der particraten mee.

Dit is Weimar. Dit is je reinste Weimar. Het neoliberale Vlaams Belang ligt op apegapen en roert zich na 30 jaar verzengende democratie enkel als “de rechten” en “de vrijheden” van de Westerlingen geschonden worden. Wanneer de Aldi besluit Halalvlees te verkopen laten zij van zich horen. En hoe. Een warrige spandoek en een monotone reeks bestofte slogans, die al even moeizaam over hun lippen rollen als hun antwoord op de vraag “Waarom?”.  Het is slechts de absurde en trieste echo van een doodgeboren verzet. Lijst Dedecker, uw enige alternatief? Waar libertariërs en “sociale liberalen” elkaar – thans op het voorplan – in de armen vliegen. Al is het klaarblijkelijk achter de schermen in de haren. Waar het centennationalisme en Belgisch conservatisme mekaar lijken te raken. Onze laatste hoop voor een “rechts” beleid. De partij die een meritocratisch beeld ophangt van het Vlaanderen van morgen maar haar verkiesbare plaatsen verkoopt aan de knapste snoet, niet de knapste kop. Waar Jurgen Verstrepen een boompje komt doorzagen over de “freedom of speech”, bij Jean-Marie om geld komt bedelen om de deurwaarder te betalen, en dan naar Spanje vertrekt, hypocriet poserend op zijn blog met een glaasje wijn.

Wanneer zij uit hun roes ontwaken, zal de kater niet van de poes zijn. Lijst Dedecker lijkt een absurde eenakte van Ionesco. Bertold Brecht wordt overklast in zijn eigen vervreemdings-theater. Het schijnalternatief. Het zoveelste. Je hebt geen privédetective nodig om dit te zien. De Vlamingen worden al te lang verkracht door goedkope leugens. En die prijs zullen ze duur betalen.


Astuanax

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter