Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Monday10 December 2018

Tuesday, 14 October 2008 17:31

Jörg Haider over de bankmaffia (Video)

Written by 

 

 

Vlak voor zijn dood liet Jörg Haider, ex-gouverneur van Karinthië, zich in een tv-debat ongemeen scherp uit over het bankwezen, dat hij één gigantische maffia noemde. Hij noemde drie “gerespecteerde” banken bij naam en toenaam: Deutsche Bank, Rafeissen Bank en Bank Austria. Hij pleitte in de Kleine Zeitung ook voor de oprichting van een speciale rechtbank voor wittenboordencriminelen.

 

Op een ogenblik dat de (tijdelijke) nationalisering van het bankwezen - “born in sin and inequitiy” - geen taboe meer is om de meubels te redden, moeten we verder durven gaan en ook de hele werking van het onethische bank- en beurswezen (in het bijzonder de beursgang van de “gewone” banken) radicaal in vraag durven stellen. Geldcreatie uit het niets door fractionele reserves, seigneuriage, derivatenzwendel, rentes op onproductieve leningen, witwaspraktijken (via Euroclear, Clearstream en Swift): het zijn maar enkele van de vele smetten op het weinig fraaie blazoen van de bankmaffia.

 

Het kan niet dat de demo-plutocratische slippendragers van de internationale haute finance banken tijdelijk nationaliseren, hen vervolgens hun oude gang laten gaan en van zodra ze weer iet of wat winstgevend zijn opnieuw zullen privatiseren. Er is niets nationalistisch, socialistisch of solidaristisch aan de nationalisering van de schulden en de privatisering van de winsten. Dergelijk interventionisme is helemaal niet het einde van het neoliberalisme, maar juist het hoogtepunt ervan! Deze crisis is de schuld van de financiële globalisering. De versnippering van de kapitaalmarkten heeft ons lang hiervoor behoed en elk andersglobalisme (pleidooien voor méér regionale of mondiale integratie en regulatie, méér global governance of government) is een doekje voor het bloedende kapitalisme en - vooral - het bloedende publiek.

Het kan evenmin dat kersverse staatsbanken na een nationalisering zich op dezelfde manier aan witteboordencriminaliteit zouden blijven bezondigen als vroeger. Dat het blazoen van het moderne bankwezen daardoor aangetast wordt, is onze zorg niet. Maar dat omgekochte en omkoopbare lieden ongestoord verder de kans zouden krijgen om het blazoen van de nieuw-solidaristische staats- en maatschappijordening aan te tasten, is dat wel. De domme kudde verdedigers van “onze joods-christelijke, westerse beschaving” zouden - als ze nog een beetje beschaving en werkelijkheidsbesef hadden - zich beter eens afvragen of hun beschaving al gekozen heeft tussen “joods” dan wel “christelijk” bankieren? Of waarom het zo gehate “groene gevaar” in landen als Iran en Maleisië strikt de renteverboden van Aristoteles en Sint-Thomas naleeft en zo minder getroffen wordt door de crisis dan de westerse golden boys? Het échte barbarendom is het Anglo-Amerikaanse, dat van The City en Wall Street, van de demo-liberale anglofilie en van het financiële kapitalisme en het beleeft nu zijn meltdown. Wij weten al lang dat “beschaving” (rechts jargon) en “mensenrechten” (links jargon) niets anders dan schaamlapjes zijn voor de globalisering van het liberaal-kapitalisme, maar wanneer gaan zij het eens beseffen?

Als men weet dat de “waarde” van de hele derivatenzwendel (in onder meer geëffectiseerde rommelhypotheken) volgens cijfers uit 2006 NEGEN keer de totale omvang van de wereldeconomie bedraagt, dan kan men met zekerheid stellen dat de vulkaan nog lang niet uitgebarsten is. De vraag is dus alleen: hoe snel zullen de dominostenen vallen, hoeveel belastinggelden en begrotingstekorten zullen de val kunnen opvangen??? Begrotingsevenwichten zoals het Europese Pact voor Stabiliteit en Groei voorschrijft, zijn dan van geen tel meer. Nood breekt wet… maar alleen revolutie breekt het systeem!

 {youtubejw}OYtor_MPJ3E{/youtubejw}

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter