Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Saturday16 February 2019

Tuesday, 21 September 2010 17:20

Nu vrijdag: Spoedactie tegen Millionaire Fair

Written by 
spoedactiensaDit weekeinde mogen superrijken van heinde en verre naar Antwerpen afzakken voor de "Millionaire Fair" in de Antwerp Expo. Dit groots opgezette evenement wordt georganiseerd door de Girath Media Group (GMG), die onder meer bekend staat voor hoogwaardige (maar vooral heel glossy) literatuur zoals de "Millonaire Guide" en de tijdschriften "Jacky" en "Miljonair".

Ach, luxejachten en appartementen in Monte Carlo moeten toch ook verkocht worden, zelfs al is het crisis? Maar wie voornoemde blaadjes al eens is tegengekomen in de dorpskiosk, zou moeten weten dat GMG niet rekent op de aandacht van Albert Frère wanneer deze een pakje sigaretten koopt. Men maakt allusie de toplaag van het kapitaal aan te spreken, maar de elites zelf zal je daar niet snel zien rondlopen. Het gebeuren is immers zo exclusief, dat jan en alleman er voor 20 EUR binnen mag, minder dan de entree voor een voetbalwedstrijd dus.

GMG mikt dan ook op een heel ander publiek, en daar komt de echte aard van deze 'markt' naar boven. Jongedames met een Fendi uit Turkije, die in de VIP-ruimte van dancings voor genoeg animo zorgen in ruil voor gratis champagne. Jongemannen met een Tony Montana t-shirt, die nog voor hun dertigste bij de gemeentewerken terechtkomen om de voornoemde jongedame - inmiddels zwanger - en tweekamerflat te onderhouden. Maar ook verkopers, die maar 500 EUR per maand moeten bijbetalen om met een geleaste Audi A8 bij Hamburg-Mannheimer te mogen rondrijden. Bourgeois-bohémiens. Aspirant-jetset. Möchtegern-gangsters en wannabe-nouveaux riches. Wat BV's met vrijkaarten laten rondhuppelen en daartussen vind je dan nog heel misschien de verdwaalde neef van een Russische oligarch.

Evenementen zoals de Millionaire Fair zijn uitdragers van de kapitalistische cultuur, ze scheppen de perverse illusie die onbereikbare welvaart bereikbaar doet lijken. Onbereikbare welvaart, omdat slechts 2% van de huishoudens een fortuin boven de 1,5 miljoen EUR heeft, aldus de PVDA+ webstek miljonairstaks.be. Wat de PVDA+ echter makkelijk vergeet is dat van die 2% slechts een fractie nog niet op leeftijd zit, als we uitgaan van een situatie vergelijkbaar met die van Nederland (http://www.spaarbaak.nl/vraagbaak.php?zw=hoeveel+multimiljonairs+zijn+er+in+nederland). Ook onbereikbaar, omdat je zelfs met een fortuin van 2 miljoen EUR nog geen deftige luxejacht kan veroorloven (die gaan pas te water vanaf 1,5 miljoen EUR). Maar dat neemt niet weg dat standhouder Pierre Mignon je toestaat de illusie letterlijk te proeven, zelfs al kost een coupe champagne dan nog 10 EUR.

Van blingbling op straat tot champagne op de Millionaire Fair, in tijden van crisis moeten wij deze commerciële illusie in vraag durven stellen. Zeker is immers dat het om meer gaat dan verkoop, het betreft een prestigecultuur die langzaam gecultiveerd is geweest in onze samenleving en een hele markt van schijnbare exclusiviteit in stand houdt. Iedereen wil uniek zijn en dit toon je vandaag door oppervlakkige prestige. Deze prestigecultuur maakt het onbereikbare bereikbaar, en het sociale onzichtbaar. Het zet niet aan tot productieve inzet en het motiveert niet tot innovatie; men kan er niet van leven en al helemaal niet samenleven. Het legt juist een consumptiepatroon op dat samenleven onmogelijk maakt door onafwendbaar in meer sociale ongelijkheid en verdeling te resulteren.

Voor het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) hangt sociaal links onlosmakelijk samen met maatschappelijk rechts. Dit betekent niet alleen een klassenverzoening door sociale rechtvaardigheid, maar ook door nationale bevrijding van de transnationale consumptiecultuur waarop de Millionaire Fair kapitaliseert. Het herbevestigen van de kapitalistische illusie op een moment dat honderdduizenden werkloos op straat staan, alsof die illusionaire rijkdommen binnen ieders bereik liggen, kunnen wij niet ongemoeid voorbij laten gaan.

Het N-SA roept haar militanten dan ook op voor een protestactie aan de Antwerp Expo. De actie zal doorgaan op vrijdag om 20u. Gelieve u hiervoor zo snel mogelijk aan te melden via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter