Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Sunday24 September 2017

Thursday, 18 June 2009 10:22

In de Pers: Verkiezingen in het Europese halfrond

Written by 

Europese Verkiezingen

Enkele reacties uit de systeempers over de verkiezingen voor het Europese Parlement en de verkiezingswinst voor heel wat nationalistische partijen:

Nationalisten en extreem rechts rukken op in Groot-Brittannië

Londen l De eerste twee Europarlementszetels voor de extreem rechtse British National Party (BNP) en de verdere opmars voor de nationalistische UK Independence Party (UKIP) en de Scottish Nationalist Party (SNP) hebben de doorgaans gematigde Britse politiek geschokt.

door Maarten Rabaey

De BNP won een zetel in de noordelijke regio Yorkshire en Humberside, en in het noordwesten van Engeland, waar partijleider Nick Griffin werd verkozen. Het is de eerste keer dat de partij bij nationale verkiezingen zetels wint.De BNP scoorde met een agenda waarin de uittreding uit de EU wordt bepleit en een immigratiestop. Extreem rechts haalde zijn zetels in arbeidersbuurten, waar er door de economische crisis een diepgeworteld wantrouwen heerst tegen gevestigde partijen en migranten die door de BNP werd gediaboliseerd als oneerlijke concurrenten op de arbeidsmarkt.

In zijn overwinningstoespraak, waarvoor andere kandidaten het podium verlieten, kondigde BNP-voorzitter Nick Griffin aan dat hij er in Brussel alles aan zal doen "om het proces van verdere Europese eenwording tegen te gaan omdat het de Britse soevereiniteit, onze vrijheid en onze identiteit ontneemt". Griffin ontkende racistisch te zijn. "We zijn net zo goed tegen massale immigratie uit het blanke Polen als we tegen immigratie uit Nigeria zijn."

Griffin maakt al sinds zijn vijftiende levensjaar deel uit van neofascistische groupuscules zoals het National Front en de International Third Position. Tussen 1995 en 1997 was Griffin hoofdredacteur van The Rune, een antisemitisch blad waarin hij de Waffen SS prees. Op een betoging in 1996 beschuldigde hij de Britse Royal Air Force van massamoord wegens hun bombardementen op nazi-Duitsland. In 1998 werd Griffin veroordeeld wegens negationisme omdat het tijdschrift de Holocaust ontkende.

Alle traditionele partijen spraken van een 'trieste dag' voor de Britse politiek. "De BNP is de ultieme proteststem", zei minister van Volksgezondheid Andy Burnham. "Het is de manier geworden om je middelvinger op te steken naar de politici in Westminster."

Labour verloor ook aan UKIP, dat campagne voerde voor de Britse terugtrekking uit de EU. De nationalistische partij verhoogde haar aantal europarlementsleden tot dertien. Met 17,4 procent van de stemmen verwezen ze Labour in de uitslag zelfs naar een derde stek. UKIP-leider Nigel Farage zegt dat het optreden van zijn partij een "reuzensprong" betekent, die een duidelijk signaal stuurde naar de belaagde premier Gordon Brown. "Hij is verslagen door een partij die hij als buitenbeentje beschouwde. Nu we hem hebben verslagen moet hij maar opstappen", zei Farage.

Ook in Schotland wonnen de nationalisten terrein. De Scottish Nationalist Party (SNP) van Alex Salmond claimde een 'historische' overwinning. De SNP verzekerde zich van 29 procent van de stemmen, tegen 21 procent voor Labour.

In Wales tekende zich eenzelfde trend af. Daar haalde Labour voor het eerst sinds 1922 geen zege, met een verlies van 12 procent in het voordeel van de Tory's, UKIP en het nationalistische Plaid Cymru, die elk een EP-zetel binnenhaalden.

© 2009 De Persgroep Publishing

Publicatie:  De Morgen 
Publicatiedatum: 9 juni 2009
Auteur: Maarten Rabaey; 
Pagina: 15
Aantal woorden: 478Triomf voor de man in het pak

De extreem-rechtse British National Party wist twee Europese zetels in de wacht te slepen in het noorden van Engeland, één voor partijleider Nick Griffin en één voor Andrew Brons. De traditionele partijen waren ontzet. Verder dan enkele gemeenteraadsleden was de BNP tot nu nog nooit geraakt.
 
Griffin greep tien jaar geleden de macht in de BNP. Pas toen kwam de partij, die in 1982 was ontstaan, een beetje van de grond. Extreem-rechts heeft altijd bestaan in het Verenigd Koninkrijk, maar is nooit echt uit de marginaliteit geraakt door interne ruzies en scheuringen en door haar openlijk racistisch discours en haar gewelddadige karakter.

Griffin poogde van extreem-rechts in Groot-Brittannië een respectabele politieke stroming te maken. Zijn aantreden als voorzitter in september 1999 betekende voor de BNP een drastische stijlbreuk. Zijn voorganger, John Tyndall, liep rond in nazi-uniform. Griffin draagt een keurig pak. Zijn accent verraadt de vorming die hij kreeg aan de universiteit van Cambridge, één van 's lands topscholen.
 
En zo moet ook de BNP worden, heeft Griffin zich voorgenomen: respectabel en verkiesbaar. Hij spiegelt zich aan wijlen Jörg Haider in Oostenrijk en het Front National in Frankrijk. Maar Griffin is geen doetje. Hij bood onderdak aan Italiaanse fascisten die gezocht werden wegens betrokkenheid bij de bomaanslag op het treinstation van Bologna in 1981. In de jaren tachtig kreeg hij negen maanden voorwaardelijk wegens aanzetten tot rassenhaat. Hij trekt ook op met Holocaustontkenners. (esn)
 
© 2009 Corelio
 
Publicatie: De Standaard 
Publicatiedatum: 9 juni 2009
Auteur: esn; 
Pagina: 43
Aantal woorden: 241


'Die schöne blaue Donau' slaat bruin uit. Hongaarse fascistische partij Jobbik beleefde Europese doorbraak onder Krisztina Morvai

Hongarije is weer eens negatief in het nieuws gekomen, nu naar aanleiding van de Europese verkiezingen.  Vanuit het niets is de racistische Jobbik-groep de derde grootste partij van het land geworden, met bijna 15 procent van de stemmen. De niet onaardig ogende advocate Krisztina Morvai zal de ideologie van Jobbik in Brussel en Straatsburg gaan uitdragen: zigeuners zijn criminelen die de maatschappij verzieken, homo's mogen van straat worden geslagen en Hongarije moet niet langer een Joodse kolonie zijn. Zo simpel is dat, en het levert veel stemmen op.

Door Frank Schlömer

Getuige bijgaande korte levensloop is op de eminente juriste Krisztina Morai zeker niet van toepassing wat de traditionele partijen haar in Hongarije al hebben verweten, met name dat de Jobbik-groep alleen maar uit 'intellectueel gehandicapten' bestaat. Toch vertegenwoordigt ze nu een partij die primitief racisme, xeno- en homofobie predikt en waarvan de leden dromen van een Groot-Hongarije met christelijke waarden. Concreet betekent dat: aanhechting van voormalige Hongaarse gebieden, die nu in de buurlanden Slovakije, Servië, Kroatië en Roemenië liggen. Het mag betwijfeld worden dat ze die grenswijzigingen in het Europees Parlement zal durven te verdedigen, maar ze is toch maar lijsttrekker van een partij die zo'n zogeheten irredentisme hoog in het vaandel draagt.

Een Jodenvrij land


Degenen die zich in slagorde in de straten van Boedapest vertonen, zouden anders wel kunnen doen vermoeden dat ze tot hoger genoemde categorie van gehandicapten behoren. Hongarije heeft al een extreem rechtse ervaring achter de rug (de collaboratie met de nazi's destijds nog buiten beschouwing gelaten), namelijk de teloorgegane Magyar Igazsag es Elet Partja, die in 1993 werd opgericht door de neofascist Istvan Csurka, een notoire zigeunerhater. Deze Hongaarse Partij voor Gerechtigheid en Leven slaagde er bij de verkiezingen in 1998 in 5,5 procent en 14 parlementszetels weg te kapen. In 2002 zakte ze tot onder de kiesdrempel en raakte ze alle zitjes weer kwijt.

De restanten van de uiterst rechtse en ultranationalistische groep gingen in 2005 samen met een ander racistisch genootschap, de Magyarorszager Mozgalom, beter bekend onder de afkorting Jobbik. De naam betekent Beweging voor een beter Hongarije, en het partijprogramma maakt duidelijk hoe dit toekomstige land er volgens hen moet uitzien: bij voorkeur Jodenvrij, en in afwachting moeten Joden 'verwijderd' worden uit hun machtsposities in de Hongaarse politiek en economie.

Tegen Europa is men sowieso. Een recente peiling toont aan dat slecht 31 procent van de Hongaren pro-EU is. 'Volksvreemde elementen' zoals zigeuners moeten weg uit de samenleving en homofielen mogen van de straat worden geslagen. Het is taal die men meer dan zestig jaar geleden op ons continent hoorde, maar in Hongarije wordt ze weer gemeengoed. Uitkijken nu of de Jobbik-verkozenen deze frasen ook in het Europees Parlement zullen durven te gebruiken, waar ze met drie vertegenwoordigers zullen zetelen.

Dat 'van de straat slaan' van daarnet moet overigens letterlijk worden opgevat. Daar zorgen de geüniformeerde knokploegen van Jobbik wel voor. Er zijn in Hongarije onlangs al zigeuners vermoord en wie homo is kan maar beter niet uit de kast komen. Het is niet echt een pretje voor de naar schatting 800.000 Roma om dezer dagen in de Donaurepubliek te wonen. TIjdens de campagne werd er door de Jobbik-mensen voortdurend op gehamerd, dat het land gebukt gaat onder de 'zigeunermisdaad' en dat een speciale gendarmerie en de doodstraf daar een einde aan moeten maken.

Kristina Morvai heeft op dat vlak haar strepen al verdiend. Zij eist een dringend onderzoek naar de "Romacriminaliteit" en zou willen weten wat de Roma "voor de Hongaarse samenleving voelen". Zij wil de sociale voorzieningen, die in Hongarije toch al niet fameus zijn, voor Roma afschaffen en hen "doen werken". "Hongarije is van de Hongaren", zei ze in de campagne steevast - een alternatieve versie van de slogans 'Eigen volk eerst' en 'Dit is ons land' die in Vlaanderen tot het jargon van bepaalde politieke partijen behoren.

'Volksdanskleding'


De knokploeg van de partij heet Magyar Garda (Hongaarse Garde) en ze zou bijna tweeduizend actieve leden hebben. Ze marcheren door Romadorpen en houden optochten op het Heldenplein in het centrum van de Hongaarse hoofdstad. Ze lopen in uniform rond en dragen vlaggen mee van het Hongaarse pronaziregime van tijdens de Tweede Wereldoorlog. De gardisten krijgen - soms openlijk - steun van de Hongaarse politie. Er zijn gevallen genoeg bekend dat zigeuners werden mishandeld op straat, terwijl politieagenten gewoon de andere kant uit wandelden.

De Garda ontkent overigens dat ze uniformen draagt. De leden hebben het over traditionele "volksdanskleding". Het symbool dat ze op hun armband hebben, wordt afgedaan als "toeval", hoewel het embleem verdacht veel op een hakenkruis lijkt.

In buurland Tsjechië werd tijdens de verkiezingscampagne door de Tsjechische Nationale Partij (CNS) in een tv-spot gepleit voor een Endlösung voor de zigeuners. Het spotje kreeg onmiddellijk enorme bijval bij de Magyar Garda. Toeval.

"Jobbik en Magyar Garda verspreiden systematisch haat in onze samenleving en in tijden van economische crisis heeft dat blijkbaar succes", zegt men bij het Europese Roma Rechten Centrum (ERRC) in Boedapest. "In twee jaar tijd kwamen door tientallen aanslagen zeker zeven Roma om het leven", luidt het nog. De knokploegen van Jobbik hebben zich in dat soort tijdverdrijf gespecialiseerd. Zo blijkt uit rapporten dat systematisch het laatste huis van een straat en alleenstaande woningen voor geweldplegingen worden uitgekozen - om te voorkomen dat de slachtoffers niet nog gauw naar de buren kunnen vluchten.

Te veel kinderen


De Gardisten houden de Roma niet alleen verantwoordelijk voor criminaliteit maar zeggen ook dat ze te veel kinderen hebben. Alvast in het Centraal-Hongaarse dorpje Tatarszentgyörgy heeft iemand een voorbeeld gesteld van 'wat er met zigeunerkinderen zou moeten gebeuren'. Twee mannen hebben er in april het huis van de familie Csorba in brand gestoken. Toen het 5-jarige jongetje Robika in paniek naar buiten vluchtte, werd hij samen met zijn vader Robert (27) voor hun huis zonder pardon doodgeschoten.

Diens broer Erzsebet Csorba woont er vlak tegenover en zag het vanachter zijn gordijnen gebeuren. Uit vrees voor zijn eigen leven heeft hij niets durven te doen. Een zogenaamd gerechtelijk onderzoek heeft nog altijd geen daders opgeleverd. De politie zou honderd rechercheurs op de zaak hebben gezet, zonder resultaat. Zelfs de hulp van het Amerikaanse FBI en de Hongaarse militaire veiligheidsdienst heeft niet mogen baten.

De stemmingmakerij en de agressie tegen de Roma gaan ondertussen gewoon verder - en de geestelijke vaders hebben nu ook een stem in het Europees Parlement.

De Romagemeenschap heeft na die moorden in Tatarszentgyörgy een burgerwacht opgericht. Jonge leden patrouilleren 's avonds en 's nachts om beurten in de dorpsstraten. Die mannen door de politie dan wél lastiggevallen. In het dorp is iedereen ervan overtuigd dat de daders bij de Magyar Garda moeten worden gezocht.

Auschwitz


Maar de praat van Jobbik en Magyar Garda is al overgenomen door andere geledingen in de maatschappij. De term 'kleine criminaliteit' wordt als de normaalste zaak van de wereld voortdurend "Romamisdaad" genoemd, ook in de Hongaarse pers.

"Het is gewoon ingeburgerd geraakt en racistische uitingen zijn genormaliseerd, ook bij de gevestigde politici en de media", zegt Larry Olomoofe van het ERRC. "Zo'n term bevestigt telkens weer dat alle Roma lui, werkloos en crimineel zijn. De Hongaarse media schrijven gretig over door Roma gepleegde misdaden, ook als niet is bewezen dat de Romaverdachten schuldig zijn. Een paar maanden geleden werd niet ver van Boedapest een 14-jarig meisje vermoord en niemand weet wie het heeft gedaan, maar heel Hongarije lijkt overtuigd dat het Roma waren en ook de media schrijven dat gewoon. Uiteraard dringt dat dan door tot de hele samenleving en zijn de enquêtes dan niet meer verrassend die zeggen dat 70 procent van de Hongaren geen Romakinderen in de klas van hun eigen kinderen willen en ook geen Roma als buren", aldus nog Olomoofe.

Jobbik blijkt uitermate bedreven in het kanaliseren van publieke angst- en onveiligheidsgevoelens naar de straat toe, weg van de politieke instellingen.

De crisis, incompetente regeringen en welig tierende corruptie vergemakkelijken het vuile werk van Jobbik. En zeker ook de nog altijd grote economische invloed van de als democraten herboren oude communistische nomenclatura, die maar wat graag met de vingers in de subsidiepot van de Europese Unie zit. Het is die situatie waar Jobbik profijt en stemmen uit haalt, al pleit het zichzelf van alles vrij.

"Wij zijn tegen niemand, alleen vòòr de Hongaren. En wij zijn ook niet antisemitisch", zo luidt het. Maar op de website jobbik.net stond toch maar te lezen dat Hongarije een Joodse kolonie is. De groepering pleit ook voor de oprichting van een speciale gendarmerie voor de Roma. Zo'n veiligheidsdienst doet sterk denken aan de paramilitaire militie met dezelfde naam die in 1944 een half miljoen Hongaarse Joden de treinen naar Auschwitz in knuppelde.

Een eerste stap naar zo'n soort instituut is trouwens al gezet door het recente 'samenwerkingsakkoord' tussen Jobbik en de Onafhankelijke Politievakbond, een club van maar liefst 5.000 radicale agenten.

Van Litouwen tot Roemenië


Aldus gebeurt in Hongarije, anno 2009.Als er nu in dat land parlementsverkiezingen zouden worden gehouden, zo bleek uit een recente peiling, zou de racistische groep meteen vijftien zitjes in het prachtige parlementsgebouw in Boedapest binnenrijven.

Het gaat trouwens niet alleen om Jobbik en om Hongarije. Ook in andere EU-landen van Centraal en Oost-Europa hebben de ultrarechtse Hongaren geestesgenoten, zij het dat die minder verkozenen hebben. Van Litouwen in het noorden tot Roemenië in het zuiden hebben ultrarechtse partijen verkiezingsoverwinningen behaald en ze zetelen vanaf nu in de eerbiedwaardige instelling die Europees Parlement heet.

Je had een andere betrokkenheid bij de democratie mogen verwachten van landen die veertig jaar lang een ijzeren dictatuur hebben gekend. Wordt Brussel zo langzamerhand de hoofdstad van een door rassenhaat verdeeld Europa?

In het dorp Tatarszentgyörgy heeft iemand een voorbeeld gesteld van wat 'met zigeunerkinderen zou moeten gebeuren'. Twee mannen staken er in april het huis van de familie Csorba in brand. Toen Robika (5) het huis uit vluchtte werd hij samen met zijn vader Robert (27) doodgeschoten.Iedereen is overtuigd dat de daders in het kamp van de Magyar Garda moeten worden gezocht

© 2009 De Persgroep Publishing
 
Publicatie: De Morgen 
Publicatiedatum: 13 juni 2009
Auteur: Frank Schlömer; 
Pagina: 28
Aantal woorden: 1785


De voorvechtster van vrouwenrechten werd een Jodenhater

Het curriculum van lijsttrekker Krisztina Morvai - volgende week wordt ze 46 - is redelijk atypisch voor een lid van de partij die ze nu gaat vertegenwoordigen. Ze is in eigen land een bekende juriste die aan de Apaczai Csere Janos-hogeschool en de Eötvös Lorand-universiteit van Boedapest studeerde. Ze werd voorgedagen om rechter in Hongarije te worden, maar verkoos universiteitsprofessor te worden.

In 1989, na de val van het IJzeren Gordijn, kreeg zij als allereerste Hongaarse een studiebeurs van de Britse regering. Ze mocht die in ontvangst nemen van niemand minder dan de toenmalige premier, Margaret Thatcher. Ze trok met de beurs naar het beroemde Kings College in Londen, waar ze cum laude in de rechten promoveerde en uiteraard uitstekend Engels leerde. In het academiejaar 1993-94 doceerde ze in de Verenigde Staten aan de University of Wisconsin in Madison.

Ze specialiseerde zich in strafrecht en viel enigszins op met studies over rechten van slachtoffers in criminele procedures, abortuswetgeving, rechten van hiv-positieven, kindermisbruik en discriminatie en geweld binnen het gezin. Morvai schreef ook het boek Terror a csaladban (Terreur binnen het gezin), dat voor ophef zorgde binnen de Hongaarse machomaatschappij. Van 2003 tot 2006 werkte ze voor de Verenigde Naties, waar ze zich bezighield met vrouwenrechten en ze heeft zelfs een prijs gekregen van het Internationale Rode Kruis voor haar inzet in de strijd tegen aids.

Bij de VN maakte ze naam met een studie over de mensenrechten van Arabische vrouwen in Israël en de vaststelling dat de "Joodse staat Palestijnse vrouwen onmenselijke leefomstandigheden opdwingt". Het leverde haar in 2005 een klacht op van de Israëlische regering en dat had wellicht invloed op haar denken. Ze verloor haar hoge job bij het Vrouwencomité van de VN en dat gebeurde volgens haar onder druk van Israël, waar ze helemaal van overtuigd geraakte toen haar zitje werd ingenomen door een Hongaarse van Joodse origine. Morvai beschreef haar opvolgster, Andrea Petö, meteen als "een bekende zionistische activiste".

Jubel over dode Israëli's


Maar haar tegenstanders in eigen land reageerden enigszins anders toen bekend werd dat ze de lijst van Jobbik zou trekken. Ze probeerden haar politiek te treffen door rond te strooien dat ze met haar verdediging van Arabische vrouwen alleen maar de aandacht wilde afleiden van het feit dat ze met een Jood getrouwd is. Haar man is György Balo, een prominente Hongaarse televisievedette, die inderdaad van Joodse afkomst is. Ze heeft drie dochters met hem, maar woont niet meer met hem samen.

Wat ze van Joden denkt, heeft de nieuwe europarlementariër inmiddels zelfs schriftelijk bekend gemaakt. Tijdens de gewelddadige overval van het Israëlische leger op de Gazastrook heeft ze een brief gestuurd naar de Israëlische ambassadeur in Boedapest om hem mee te delen dat ze "gejubeld" heeft over de Israëlische doden tijdens hun confrontaties met Palestijnse militanten. De brief is in de media geraakt, maar veel protest is er niet op gevolgd.

Sinds ze enige bekendheid begint te genieten, groeit de controverse rond Morvai. In maart van dit jaar kwam een Duits weekblad met een tot dan onbekende speech van Morvai, die ze in 2008 heeft gehouden. Daarin geeft ze de "liberaal-bolsjevistische zionisten" in haar land de raad om "alvast te gaan nadenken over waarheen ze moeten vluchten om zich te verbergen".

Eerder dit jaar stond er een obscene en antisemitische boodschap op een Hongaarse website met haar naam eronder die besloot met de opmerking: "Wij zullen nu ons land terugnemen." Dat zorgde toch wel voor de nodige opschudding in Hongarije, maar Krisztina Morvai vond het niet nodig zich van de uitspraak te distantiëren of te zeggen dat haar naam misbruikt werd.

© 2009 De Persgroep Publishing
 
Publicatie: De Morgen 
Publicatiedatum: 13 juni 2009
Auteur:  
Pagina:  28
Aantal woorden:  627 

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter