Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Thursday21 September 2017

Friday, 11 November 2011 15:03

Murdochs rijk wankelt: 'Kocht massaal eigen Europese kranten op om oplage te stuwen'

Written by 

Andrew Langhoff, een van Rupert Murdochs Europese topmanagers, heeft ontslag genomen nadat de Britse krant The Guardian aan het licht bracht dat News Corp. betrokken is bij een grootscheepse fraude bij de Europese editie van zijn belangrijkste krant The Wall Street Journal.

The Guardian vond bewijzen dat de Journal geld versluisde naar verschillende Europese bedrijven die op hun beurt in het geheim duizenden exemplaren van de WSJ Europe kochten aan spotprijzen om zo de verkoopscijfers te verhogen en lezers en adverteerders te misleiden omtrent de ware circulatie van de krant.

Een van de bedrijven in kwestie had zelfs een contract getekend waarbij het van de WSJ redactionele ruimte zou krijgen om zijn activiteiten te promoten, een overeenkomst die een aantal redacteurs tegen de borst stootte omdat ze de journalistieke ethiek in gevaar bracht.

Uit interne mails blijkt dat Langhoff, de Europese managing director van Dow Jones & Co., het moeder bedrijf van de WSJ, de fraude orkestreerde.

Topmanagers van Dow Jones in New York werden vorig jaar door een klokkenluider op de hoogte gebracht van de fraude, maar deden niets. Integendeel, ze ontsloegen de klokkenluider.

De zaak dreigt opnieuw een bom te leggen onder het Murdoch[-]imperium dat eerder dit jaar betrokken was in het grootste mediaschandaal in jaren, dat uiteindelijk leidde tot de sluiting van zijn Britse tabloïd News of the World. Volgens een aantal aandeelhouders is News Corp. een marginaal bedrijf geworden, dat buiten de algemeen aanvaarde normen opereert.

Bron: Express

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter