Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Tuesday23 January 2018

Tuesday, 13 September 2011 16:43

Geslaagde startmeeting van Rood! Aalst

Written by 
Ondanks de expliciete verontschuldigingen van een tiental kameraden kwamen 20 mensen op vrijdagavond 9 september naar Erik De Bruyn luisteren in het Wereldhuis in Aalst.

Dit is naar Aalsterse normen een geslaagde opkomst voor een linkse politieke meeting. Er werd geen publieke campagne gevoerd voor de bijeenkomst maar enkel gebruik gemaakt van het netwerk van "oude bekenden" en mond aan mond reclame. Om te vergelijken: één van de laatste publieke verkiezingsmeetings van GROEN! wist 10 mensen te verzamelen en vergelijkbare meetings in het ABVV brengen doorgaans ook niet meer volk op de been. Naast partijloze socialisten waren er groepjes van LSP, PVDA en individuen van V-SB, Animo, (voormalige) KP.

Erik gaf eerst een korte inleiding van een half uur en dan was het de beurt aan het publiek om tussenkomsten te maken en vragen te stellen. In het begin verliep dit eerder wat stroef maar uiteindelijk liep alles los. Er waren ook de nodige vragen en opmerkingen van PVDA'ers waarvan we het antwoord kunnen samenvatten als volgt: Rood! heeft zijn historische wortels in de anti-stalinistische linkerzijde wat voor de nodige verschillen zorgt met de PVDA. Dit sluit echter samenwerking op diverse vlakken niet uit.

Daarnaast legde Erik ook de nadruk op het feit dat Rood! geen "papieren ledenbeweging" is maar dat er verwacht wordt dat leden de handen uit de mouwen steken. Met de kat uit de boom te kijken, gebeurt er niets. Een nieuwe socialistische partij kondigt men niet af per decreet maar moet groeien vanuit de basis, het is een proces. Vandaar dat Rood! zich een beweging noemt en geen partij; het is eerder een partij in wording. Dit is ook het geval voor het programma: het programma wordt niet gepresenteerd als te nemen of te laten maar zal vorm krijgen door een democratisch debat onder de leden. Hiervoor zal er o.a. een formeel stichtingscongres doorgaan van Rood! in januari 2012 in Antwerpen. Na de meeting werd er nog wat nagepraat, wat voor sommige kameraden uitliep tot de vroege uurtjes ...

De eerste betalende leden van Rood! in Aalst zijn er; nu komt het er op aan om een lokale werking gestalte te geven in de regio.

Waarom zet JIJ de stap niet?

Bron: Rood Aalst

NVDR: De linkerzijde en vooral het AFF lachen nogal eens met de opkomst bij vergaderingen en betogingen van het N-SA. Als wij echter een samenkomst houden blijken we veel minder marginaal te zijn dan opkomsten van links, omdat we minstens evenveel – om niet te zeggen: méér – mensen aantrekken. En zij die bij ons komen luisteren naar onze woordvoeder zijn bovendien leden of sympathisanten van het N-SA. Links moet heel de mikmak aan groupuscules bij elkaar harken om 20 man samen te krijgen...

Een beetje meer terughoudendheid van het AFF zou dus wel gepast zijn.

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter