Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Tuesday22 January 2019

Saturday, 10 September 2011 13:19

Anti-drugsman Ergün Top bezit theehuis waar men vrolijk blowt

Written by 
Het Antwerpse CD&V-gemeenteraadslid Ergün Top is in de Brederodestraat eigenaar van een pand waarin een Marokkaans theehuis vrij openlijk fungeert als dekmantel voor drugshandel. Hij zou een tiental panden bezitten in de wijk, waaronder ook een waarin tot voor kort een nogal ruig nachtcafé zat.

Indien het Marokkaanse theehuis van de vzw Azrou aan de Brederodestraat 176 geen dekmantel is voor de handel in cannabis, dan voldoet het in elk geval wel aan alle kenmerken. Een frisdrank kost 1 euro, er hangt een briefje aan de muur dat zegt dat de toegang voorbehouden is voor klanten, maar wie dat wil loopt vrij in en uit. Volgens de oprichtingsakte heeft de vzw tot doel het "ontwikkelen van initiatieven en activiteiten die leiden tot bevorderen van integratie". Naar uitzicht en vorm is het theehuis volledig identiek aan de vele vzw's in alle grote Belgische steden die dienen als vrijhaven [v]oor drugs.

Gisteren, rond de middag, troffen we er twee klanten. De één was zo stoned als een garnaal, de ander stond het te worden, met een enorme joint in het deurgat. Volgens onze bronnen geldt in het theehuis een geheime codetaal waarbij cannabis kan worden bekomen door eerst te vragen naar 'Bob Marley'.

In de wijk lijkt niemand het te weten, maar de vzw Azrou huurt het gelijkvloers van het pand van het Antwerpse CD&V-gemeenteraadslid Ergün Top. Hij geraakte maandag betrokken in een vechtpartij met de Turks-Koerdische uitbaters van een café op het huisnummer 148 dat paalt aan zijn advocatenpraktijk. Hij betichtte zijn belagers, die hij omschreef als "Bulgaren", ervan dat ze hem te lijf gingen omdat hij enkele dagen daarvoor in een gesprek met Gazet van Antwerpen zijn beklag had gemaakt over de drugshandel in zijn straat. Hij beschuldigde de uitbaters van de zaak, café Memo, van drugshandel, iets wat de Koerdische uitbaters ontkennen. Volgens hen tracht Top al vijf jaar lang hun pand over te kopen en café Memo te doen sluiten.

De enige op straat zichtbare drugs, gisterenmiddag in de Brederodestraat, waren niet te zien in café Memo, maar in het theehuis op het nummer 176, 100 meter verderop.

Ruig nachtcafé
De vzw Azrou werd in juni 2009 opgericht. De voorzitter is de 42-jarige Marokkaan Mohamed Zourzour. We troffen de man gisteren in het theehuis, temidden van de wietgeur. "Mijnheer Top komt hier bijna elke dag", zegt hij. "Om te zien hoe de zaken gaan. Hij is dan ook mijn baas. Hij is eigenaar van het pand. Hij bezit heel veel panden in Antwerpen."

Het Marokkaanse theehuis is niet het enige dubieus ogende etablissement in de Brederodestraat dat huurder is bij Ergün Top. Naast het theehuis, op het nummer 174, was er tot voor kort ook het een nogal ruig Turks nachtcafé 'Sazlik - café 27'. Volgens omwonenden was het een pleisterplek voor prostituees. Het café staat nu te huur. Het telefoonnummer op het oranje bord is het mobiele nummer van Ergün Top. Het café sloot de deuren na klachten van buurtbewoners over overlast.

Veel mensen in de straat zijn het ermee eens dat drugs uit het straatbeeld moeten verdwijnen, maar sommigen hebben het ook lastig met de aanpak van Top. Hij zou samen met zijn familie alleen al in de Brederodestraat een tiental panden bezitten, onder meer een appartementsgebouw boven het lokale filiaal van De Post (op naam van zijn zus), en zich gedragen als lokale sheriff. "Hij bedelft iedereen onder de klachten, voor de kleinste futiliteiten", zegt iemand.

Top geërgerd
Ergün Top reageert geërgerd als we hem bellen voor een reactie. "De man in het theehuis is van goede wil, daar ben ik heilig van overtuigd", zegt hij. "Het zou kunnen dat u daar een joint hebt opgemerkt, maar dat is in de hele straat zo, en dat is nu juist waar ik tegen ageer. Ik moet bijna dagelijks mensen verjagen die op de vensterbank van ons kantoor komen zitten met een joint. Het theehuis sluit om tien, uiterlijk elf uur 's avonds. Het café ernaast is inderdaad ook mijn eigendom, maar ik ben degene die het liet sluiten. Wie daar een nieuwe zaak wil beginnen zal zich er contractueel toe moeten verbinden om om tien uur te sluiten."

Bron: De Morgen

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter