Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Sunday24 September 2017

Tuesday, 30 August 2011 13:44

Ook allochtonen ontvluchten concentratiescholen

Written by 
Niet alleen autochtone ouders, maar ook allochtone middenklassegezinnen halen hun kinderen massaal weg uit de concentratiescholen in de Vlaamse steden. Ze wijken uit naar "wittere" scholen in de buitenwijken of naburige gemeenten.

De beweegredenen van allochtone en autochtone ouders zijn dezelfde, zegt professor Paul Mahieu van de Universiteit Antwerpen. "Het is een psychologische zaak. Ze denken dat onderwijs in de witte scholen per definitie beter is dan in de concentratiescholen", zegt de professor die de segregatie in het basisonderwijs onderzoekt.

Tolerantiedrempel

Volgens Mahieu treedt het "vluchtmechanisme" in werking wanneer een klas te veel allochtone kinderen telt. "Je kunt stellen dat er voor autochtone ouders een tolerantiedrempel bestaat van 30 procent gekleurde kinderen. Bij allochtonen ligt die drempel op 50 procent."

Dat schept de nodige problemen, zegt Marc Brants, de directeur van, de Antwerpse scholengroep Antigoon. "In centrumscholen blijven enkel de kansarme kinderen achter. De scholen waar de allochtone kinderen heen vluchten, hebben dan weer onvoldoende middelen voor de nieuwe situatie." (belga/sps)

Bron: De Morgen

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter