Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Thursday21 September 2017

Friday, 07 January 2011 15:30

Een symbolisch gebaar

Written by 
Sander van Walsum, 04-01-2011 00:05

Met de bouw van een hek tegen illegalen wil Griekenland de EU en ­– met name – Turkije onder druk zetten.

Het hek waarmee de Griekse regering de stroom van illegale migranten vanuit Turkije wil keren, wekt werktuigelijk associaties met soortgelijke constructies op de grens tussen Israël en de Palestijnse gebieden, de Amerikaans-Mexicaanse grens en zelfs met de Berlijnse Muur. Dergelijke vergelijkingen gaan mank – zoals wel vaker het geval is wanneer de geschiedenis wordt aangeroepen. Al was het alleen maar vanwege het feit dat de Griekse barrière, als ze al wordt opgeworpen, wellicht niet meer dan twaalf strekkende kilometers zal beslaan.

Verder zal het hek hooguit tot gevolg hebben dat gelukzoekers zich langs andere wegen toegang tot Europa verschaffen – zoals de huidige populariteit van de 'Griekse route' het gevolg is van het feit dat de entree via Malta, Spanje en het Italiaanse eiland Lampedusa werd gedicht. De Grieken zullen dus niet de illusie hebben dat ze met een hek kunnen verhinderen dat dit jaar, zoals in 2010, opnieuw 45 duizend illegalen – zo'n 90 procent van het Europees totaal ­– hun land binnenkomen.

Het bouwwerk zal vooral een symbolische betekenis hebben. Het is een vermaning aan de andere lidstaten van de EU om ter leniging van de Griekse nood niet te volstaan met de uitzending van 200 grenswachters. De aanhoudende toestroom van illegalen uit ­ – met name – Afghanistan, Pakistan, Irak en Noord-Afrika is tenslotte een Europees probleem. Het gros van de migranten zoekt elders in Europa zijn geluk.

Maar bovenal willen de Grieken hun ongenoegen kenbaar maken over de onwil van hun oosterburen om de gezamenlijke grens te bewaken. Turkije heeft de visumplicht voor Marokkanen en Algerijnen afgeschaft, en verhindert de mensen die hiervan gebruikmaken niet om door te reizen naar Griekenland – in weerwil van Turkse toezeggingen om deze praktijk te beëindigen. Dit element zou best betrokken kunnen worden bij de onderhandelingen over toetreding van Turkije tot de EU.

Bron: Volkskrant

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter