Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Sunday24 September 2017

Wednesday, 05 January 2011 14:50

Frankrijk wist laatste herinnering aan maarschalk Pétain

Written by 
PARIJS - Frankrijk begint 2011 met een schone lei. Nergens is nog een straat te vinden die vernoemd is naar Maarschalk Pétain. De laatste Rue Pétain, een straatje van 200 meter in Tremblois-lès-Carignan, een dorpje hoog in de Franse Ardennen, is omgedoopt tot de Rue de la Belle Croix.

Drie straten telt Tremblois-lès-Carignan. Ze waren alle drie vernoemd naar maarschalken van de Eerste Wereldoorlog: Ferdinand Foch, Joseph Joffre en Philippe Pétain. Verdun, waar het Franse leger onder aanvoering van Pétain ten koste van enorme verliezen standhield tegen de Duitsers, is niet ver hiervandaan.

In de Tweede Wereldoorlog speelde Pétain een heel andere rol. Hij werd de premier van de Franse 'vrije zone'. Zijn in Vichy gevestigde regering werkte nauw samen met de Duitsers. Vorig jaar nog kwamen documenten aan het licht die zijn persoonlijke rol bij de vervolging van de Joden aantoonden.

Ter dood veroordeeld


Pétain werd na de bevrijding ter dood veroordeeld. Generaal De Gaulle zette de doodstraf om in levenslang, wegens Pétains verdiensten in het verleden. Hij stierf in 1951 in gevangenschap, op 95-jarige leeftijd.

Diezelfde verdiensten hadden hem kort na de Eerste Wereldoorlog een vernoeming in Tremblois-lès-Carignan bezorgd. Onder druk van een lobby van Joodse Fransen, verzetsmensen en historici, hadden de dorpen Dernancourt en Parpeville al in november hun Rue Pétain een andere naam gegeven. En Goneville-sur-Mer verwijderde eind vorig jaar op last van de landelijke overheid Pétains portret uit de raadszaal. Tremblois-lès-Carignan was daarmee de laatste Franse gemeente waar de herinnering aan Pétain officieel levend werd gehouden.

Bewoners tevreden


Burgemeester Jean-Pol Oury kreeg in de gemeenteraad unanieme steun voor zijn voorstel de straat om te dopen, meldt de regionale krant l'Union. De meeste bewoners zijn tevreden: 'Mensen trokken toch hun wenkbrauwen op als ik mijn adres gaf', vertelde Mary Stuztmann. Automonteur Laurent Joste vindt het maar onzin. 'Natuurlijk was hij een verrader. Maar het is allemaal zo lang geleden. Je moet dit laten rusten.'

Bron: Volkskrant

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter