Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Monday25 September 2017

Sunday, 25 July 2010 12:20

VS: Republikeinen komen met Steun Israëlische aanval op Iran-resolutie

Written by 
BRUSSEL 24/07 (BELGA) = Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben een resolutie ingediend waarin openlijk steun wordt betuigd aan een gebeurlijke Israëlische aanval op Iran. Bijna een derde van de leden van de Grand Ole Party in het House of Representatives hebben de tekst al getekend. H.Res. 1553 stelt dat, om de veiligheid van Israël te verzekeren, "alle noodzakelijke middelen, inbegrepen het gebruik van militair geweld" aangewend moeten worden.
De resolutie doet denken aan de tekst waarmee, in 1998, de neoconservatieve groepering Project for a New American Century (PNAC) uitpakte en waarin toenmalig president Clinton werd gevraagd, dringend militaire actie tegen Irak te ondernemen omdat dat land met zijn (zoals later bleek vermeende) programma van massavernietigingswapens "de wereld bedreigde".
Nadat de VS de VN-Veiligheidsraad kon overtuigen het embargopakket tegen Iran te verscherpen en Washington en Brussel daarna de duimschroeven nog sterker aanhaalden, is het aantal oproepen in Washington en Tel Aviv om Iran met harde (militaire) hand aan te pakken weer drastisch gestegen. Die oproepen komen opnieuw van de neocons, van wie velen sleutelposities bezetten in de regeringen-Bush.
Defensieminister Robert Gates, nochtans ook een Republikein, en hoge militaire functionarissen houden de boot af. Zij twijfelen zowel aan de capaciteit van de VS om er nog een oorlog bij te doen als aan het gunstig effect van bombardementen op Iran. In Israël wordt betoogd dat Iran
een "existentieel gevaar" vormt voor de joodse staat. MAE/SVR/

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter