Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home

Thursday21 September 2017

Sunday, 16 May 2010 15:08

Allochtonen nemen steden in

Written by 

vrijdag 14 mei 2010

In verschillende grote steden in ons land beginnen langzaam maar zeker méér allochtonen te wonen dan 'échte' autochtone Belgen.

Dajo Hermans

Iets meer dan twintig procent van de Belgen heeft allochtone roots, zo blijkt uit nieuw sociologisch onderzoek. Binnen tien jaar zal dat al dertig procent zijn, maar in verschillende grote steden ligt dat gemiddelde nu al opvallend hoger. Dan springt vooral Brussel in het oog. Een overduidelijke meerderheid - 67,9 procent, van wie een grote groep Marokkanen - is van allochtone origine in onze hoofdstad. Ofwel hebben ze effectief nog niet de Belgische nationaliteit, ofwel gaat het om nieuwe Belgen en hun kinderen, die normaal gezien buiten de vreemdelingenstatistieken vallen maar in de ogen van veel mensen nog altijd 'allochtonen' zijn.

Absolute uitschieters zijn gemeenten zoals Sint-Joost-Ten-Node, Sint-Gillis en Elsene, met respectievelijk 96, 91 en 86 procent allochtonen. Tot nu toe is het een typisch Brusselse evolutie, maar veel steden volgen langzaam maar zeker dezelfde trend. De autochtone Belg, die hier geboren en getogen is en geen enkele link met het buitenland heeft, zal binnen enkele decennia in verschillende steden tot de absolute minderheid behoren. Tot die conclusie komt socioloog Jan Hertogen, die samen met het Centrum voor Sociologisch Onderzoek van de KU Leuven voor het eerst alle officiële cijfers samenbracht en zo een nooit gezien beeld schetst van het aantal allochtonen in ons land, inclusief de nieuwe Belgen en hun nageslacht.

Brussel achterna

In Vlaanderen valt vooral het grote aantal Nederlanders en Marokkanen op. In Wallonië zijn er dan weer veel Italianen. En ze vestigen zich vooral in onze centrumsteden, die stilaan Brussel achternagaan (zie tabel onder). Vandaag is 39,7 procent van de Antwerpenaars van vreemde afkomst. In Mechelen gaat het om 27 procent, in Leuven om 26 procent en in Gent om 25 procent. In Brugge (6 %) en Hasselt (11,5%) bijvoorbeeld is het aantal allochtone inwoners veel beperkter. Maar in een grensgemeente zoals Baarle-Hertog (69 %) of een typische mijngemeente zoals Genk (37,5 %) liggen de cijfers dan weer aan de hoge kant.

Hoe diezelfde steden er binnen dit en tien jaar zullen uitzien? Het aantal Brusselaars van vreemde origine zal toenemen van 67 tot 85 procent in 2020. Dezelfde oefening voor stad Antwerpen komt neer op 50 procent in 2016, en 55 procent in 2020. Als ook in Mechelen de trend van de laatste vijf jaar wordt doorgezet, stijgt het aantal mensen van vreemde afkomst er tot 41 procent in 2020. Gent zal tegen dan 38 procent allochtonen tellen.

Frieten of couscous

Volgens Jan Hertogen is de evolutie niet meer tegen te houden. 'Maar dat moet ook niet', stelt hij. 'We zullen ons er emotioneel moeten overzetten dat de stereotype oude Belg stilaan zal verdwijnen. Zeker in grootsteden zoals Brussel en Antwerpen. Er zijn nu al een pak mensen die Mohammed of Joop heten maar nog amper iets te maken hebben met Marokko of Nederland. Hun ouders of grootouders zijn daar wel van afkomstig, maar zelf zijn ze hier geboren en hebben ze de Belgische nationaliteit. Dat vergeten we dikwijls nog.'

'Dit is de nieuwe werkelijkheid, die we al jarenlang niet onder ogen willen zien. In de plattelandgemeenten merk je er vandaag allemaal nog niet zoveel van, maar vanuit de steden zal de stem van de allochtonen almaar luider gaan klinken.'

Of dat daarom slecht is? Het zal onze cultuur hoe dan ook verrijken, meent Hertogen. 'Meer zelfs: kijk gewoon naar de cijfers en je moet concluderen dat België al lang een arme, uitstervende natie zou geweest zijn zonder al die allochtonen. En voor zij die het ergste vrezen: onze steak-friet zal nooit verdwijnen. We zullen er alleen maar specialiteiten zoals couscous bij krijgen.'

Bron: Het Nieuwsblad

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter