Evangelos Venizelos is met een quasi perfecte score van ongeveer 97 procent uitgeroepen tot de nieuwe leider van Pasok. Dat is tevens de partij van oud-premier en leider George Papandreou die eind vorig jaar plaats moest ruimen voor een nieuwe technocratische premier, Lucas Papademos.

Venizelos toonde zich meteen strijdvaardig. 'Vandaag wil ik de verantwoordelijkheid opnemen om een collectieve inspanning te leiden die niemand zal achterlaten.' De partij krijgt momenteel klappen in de peilingen omdat ze zware besparingsinspanningen doorvoerde. De regeringspartij staat momenteel pas op de vijfde plaats in de peilingen met een score van ongeveer 11 procent.

'Griekenland heeft een nooit gezien test afgenomen en nu, nadat een grote inspanning is geleverd, is er opnieuw hoop', vulde hij aan.

Premier

Venizelos wil meedingen naar het premierschap bij de volgende verkiezingen in april of mei. Hij zal zijn ambt van financiënminister naast zich neerleggen om zich te focussen op die verkiezingen. Het politiek zwaargewicht is nu al vice-premier in het kabinet van Lucas Papademos en is een van de leiders die Griekenland terug op het goede spoor poogt te krijgen.