Solidarisme.be

twitter 64x64rss 64x64facebook 64x64

Home Blog Artikels Waarom schaadt VSV de moederpartij VB?

Thursday21 February 2019

Thursday, 26 January 2012 18:13

Waarom schaadt VSV de moederpartij VB?

Written by 

Soms zijn de dingen niet zo onschuldig als zij lijken. Neem nu de geplande actie van de Vlaamse Solidaire Vakbond (VSV) en de uitleg die daarbij gegeven wordt. De actie is duidelijk een schaamlapje waarachter men de ultraliberale ideeën van de leiding van die anti-vakbondscel probeert weg te moffelen.

Een vakbond die nochtans onder controle van Dewinter en de partijtop staat, maar desondanks toch blijft uitpakken met ultrareactionaire standpunten. Standpunten die je eerder bij Open VLD en N-VA zal vinden.

Niet dat het Vlaams Belang de laatste jaren uitblonk in het ontwikkelen van solidaristische en sociale ideeën, dat niet. Maar je zou toch kunnen verwachten dat door de gewijzigde machtsverhoudingen tussen N-VA en VB die laatste toch wel iets slimmer uit de hoek zou komen dan met praat die je alleen bij donkerblauwe baronnen van de elite te horen en te lezen krijgt?

Niet dus, de VSV blijft maar razen tegen vakbonden en blijft maar schuimbekken tegen sociale strijd. De anti-vakbond weet blijkbaar niet goed voor wat ze nu staan. De vorige staking heeft de Morelcel ( want daar liggen haar roots en dat verklaart veel) nog opgeroepen om vooral niet te staken, want staken is slecht voor de economie.

Nu bij de vakbondsactie van 30 januari roepen ze dan weer wel op om een stakingsactie te voeren tegen de transfers naar Wallonië. Dat de piketten vervangen worden door flitspalen wil ik niet weglachen. Maar of je flitspalen kan overtuigen tot sociale actie lijkt mij als voormalig vakbondsdelegee een beetje utopie.

 

De vraag die ik mij stel is de volgende. De partij wil van de VSV geen vakbond maken, dat is duidelijk door de partijraad gecommuniceerd. De leiding van de VSV wil dat duidelijk wel, al is het dan een anti-vakbondsvakbond.

En daarbij schuwt de leiding van het VSV geen enkele antisociale retoriek. Als je weet dat maar 3% van de bevolking het stakingsrecht wil afschaffen. Als je weet dat 56% van de bevolking de vakbond een nuttige instelling vindt. Als je weet dat 11% van de werkende bevolking deel neemt aan dergelijke staking, wat toch enkele honderdduizenden mensen zijn. Als je weet dat tachtigduizend tot honderdduizenden mensen op straat komen bij een vakbondsactie, iets wat geen enkele partij kan evenaren, dan is mijn vraag:

Waarom schopt de VSV die duizenden mensen met alle kracht tegen de schenen?

Je zou kunnen denken dat het electoraal loont om zo reactionair uit de hoek te komen. Maar als je weet dat maar 18% van de bevolking vakbonden als schadelijk ziet, dan moet ik daar toch geen tekening bij maken wie er electoraal profijt haalt door dergelijke houding tegen vakbondsacties?

Daar zitten inderdaad een klein deel VB-kiezers tussen maar het zal toch niemand verbazen wanneer het vooral N-VA en Open VLD kiezers zijn die bij deze 18% anti-vakbonders horen?

Ik vraag dus nog eens:

Waarom neemt de VSV een dergelijke houding aan met betrekking tot de komende staking en vakbonden in het algemeen en de sociale strijd in het bijzonder?

Zou het kunnen omdat bepaalde elementen die de dienst uitmaken van de solidaire vakbond mentaal (en effectief) reeds zijn overgelopen naar de N-VA? En daarbij, door reactionaire praat binnen het kader van de partij te verkopen, de moederpartij nog meer willen schaden?

Er is, zoals ik hierboven reeds schreef, maar 3% van de bevolking die het stakingsrecht aan banden willen leggen. Mischien wil de leiding van het VSV (dat zo pas nog werd uitgebreid en vernieuwd) dat de partij juist nog die mensen bereikt?

Maar vermits de kiesdrempel 5% bedraagt en dus 3% niet voldoende is om weer vooruit te komen, zouden de onverantwoordelijken bij de VSV wel eens ferm de concurrentie van de N-VA met hun daden en hun praat aan het helpen zijn.

En zo is de anti-vakbondcel een instrument in handen van een anti-VB fractie. En was dat niet de droom van Morel en Vanhecke?


 

Lees hier meer over de VSV haar alternatief voor 30 januari: VSV organiseert maandag flitspalenstaking tegen geldstroom naar Wallonië

N-SA

  • Over Ons
  • Meedoen
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • +32(0)476/39.83.66
  • Inloggen

Info

Web 2.0

Hou het laatste nieuws bij!

RSSFacebookTwitter